CREDIT SUISSE LIFE & PENSIONS se v rámci penzijní reformy v SR stala nejsilnější společností ve druhém pilíři

12.12.2005 | , Credit Suisse Life & Pensions
Tiskové zprávy


Nedávná slovenská penzijní reforma umožnila lidem rozhodnutí, zda chtějí přesměrovat polovinu svých plateb na důchod do soukromých správcovských společností. Zatím se tak rozhodlo 1,1 milionu Slováků. Celkově již soukromí správci spravují aktiva ve výši 6,87 miliardy Sk, z toho více než 2 miliardy spravuje Credit Suisse Life & Pensions d.s.s. (od ledna Winterthur d.s.s.), která je tak jedničkou na trhu.

Credit Suisse Life & Pensions důchodová správcovská společnost (d.s.s.) je na Slovensku jednoznačně nejsilnější společností v rámci nově vzniklého druhého pilíře penzijního systému. Celkově pro své klienty již ke konci listopadu spravovala více než 2 miliardy Sk, což představuje 29,1 % tržního podílu.

Vznik druhého pilíře důchodového systému představoval velmi zásadní změnu, která lidem umožnila zvolit si, zda chtějí polovinu své platby na sociální pojištění přesměrovat do soukromých institucí (d.s.s.) namísto do státního průběžného systému Soukromý druhý pilíř je založen na zhodnocování vkladů, podobně jako např. v penzijních fondech.

„Na Slovensku se setkalo zavedení možnosti převádět peníze na důchod do druhého pilíře s obrovským zájmem – z 2,3 milionu lidí, kteří měli možnost volby, si jej zvolilo zatím 1,1 milionu a další ještě zřejmě do konce června 2006 přibudou. Považujeme za mimořádný úspěch, že se nám v tomto pilíři podařilo získat vedoucí pozici s více než 2 miliardami aktiv ve správě,“ řekl generální ředitel Credit Suisse Life & Pensions pro ČR a SR Petr Žaluda. Čísla o podílu na počtu účastníků zákon zatím nedovoluje zveřejnit.

Credit Suisse Life & Pensions se v České republice aktivně zapojuje do diskuse o možné podobě penzijní reformy – např. v květnu tohoto roku organizovala odborný seminář, kde zaznělo několik možných variant změn důchodového systému v ČR. „Domnívám se, že pro Českou republiku by byl dobrou cestou opt-out systém, pro který se rozhodlo právě Slovensko,“ podotkl Petr Žaluda.

V České republice má Credit Suisse Life & Pensions penzijní fond (od ledna 2006 Winterthur penzijní fond) také vedoucí pozici. Stav aktiv ke konci září letošního roku byl 25,528 miliardy Kč. Credit Suisse Life & Pensions má tak pozici největšího penzijního fondu na českém trhu dle objemu spravovaných aktiv. V ČR velmi úspěšně působí také Credit Suisse Life & Pensions pojišťovna, jejíž objem aktiv pod správou ke konci září činil 3,899 miliardy Kč, předepsané pojistné pak 1,072 miliardy Kč.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy