Bankovní poplatky mírně zlevní

14.12.2005 | , Finance.cz
FinTriky


Banky reagují na tlak veřejnosti proti výši poplatků a zlevňují, což je dobrá zpráva pro jejich klienty. Jako první oznámila změnu ceníku Komerční banka. Snižují se hlavně poplatky za přímé bankovnictví.

 

Téma týdne: Na začátku roku 2006 nás čeká zdražování

Už jsme si zvykli že s novým rokem přichází zdražování služeb i výrobků. V Bankovním sektoru lze pro příští rok čekat spíše trend opačný, a to ke zlevnění, zjednodušení nebo úplnému zrušení poplatků za bankovní služby. Banky tak reagují na tlak veřejnosti a ministerstva financí, které výši poplatků v minulosti často kritizovali. Komerční banka již zveřejnila změnu svého sazebníku k 1.1.2006 a lze čekat že většina bank nebude se zlevněním čekat o mnoho déle.

Které poplatky zlevní a o kolik?
Komerční banka pro příští rok ruší řadu poplatků. Nejvíce diskutovaný poplatek za zrušení účtu banka přestala svým klientům účtovat již na počátku roku 2004. Dále banka ruší veškeré poplatky za zrušení produktů a služeb, poplatek za zřízení i změnu trvalého příkazu provedeného prostřednictvím internetového bankovnictví, poplatek za vklad hotovosti na pobočce pro fyzické osoby a poplatek za nevyužívání kanálů přímého bankovnictví (Ideal konto).
Nejvíce budou banky zlevňovat poplatky za platební transakce provedené přes přímé bankovnictví. Provedení bankovní operace přes telefon nebo internet je pro banku samozřejmě levnější než provedení stejné operace pracovníkem na přepážce a tak banky tyto služby preferují což se pozitivně odráží na ceně produktu. KB například snížila cenu za zřízení a změnu inkasa a také např. za zřízení a změnu trvalého příkazu ze 60 Kč na 30 Kč u telefonního bankovnictví a na 45 Kč v případě realizace příkazu na pobočce. Banka také zlevnila a zjednodušila poplatky pro platby provedené prostřednictvím telefonního bankovnictví, pro klienty – fyzické osoby bude tato cena činit 6 Kč za každou transakci (předtím prvních 5 transakcí 6 Kč, každá další 10 Kč).
Další změnou, kterou nový sazebník KB přinesl je nabídka jednoho výběru z bankomatu KB měsíčně zdarma (u některých tipů karet všechny výběry měsíčně zdarma).


Ne všechny poplatky však zlevní
Oproti zlevnění při výběru z vlastního bankomatu se KB rozhodla zvýšit poplatek za výběr z bankomatu cizího, a to z 35 na 39 Kč. Banka rovněž zvýšila cenu za papírový platební příkaz provedený přes pobočku klientem – fyzickou osobou na 20 Kč z původních 10 Kč, zavedla poplatek za zřízení trvalého příkazu na pobočce a pomocí telefonu, které byly dosud zdarma a zvýšila poplatek za změnu trvalého příkazu na pobočce ze 30 na 45 Kč.

Jak na poplatcích ušetřit
Jako první si zhodnoťte jak moc a pro jaké platby svůj účet používáte. Pokud svůj účet moc nevyužíváte (jedna nebo dvě položky měsíčně) vyberte si některý ze základních účtů a neplaťte zbytečně za služby, které nevyužíváte. Jak jsme psali výš nejvíce podraží poplatky za služby na pobočkách naopak nejvíce zlevní přímé bankovnictví. Proto pokud platíte z účtu měsíčně více transakcí (např. platby za energie, nájem, pevnou linku, mobilní telefon atd.) stojí určitě za to začít využívat přímé bankovnictví. Výše měsíčního paušálního poplatku není o tolik vyšší než u základních účtů, služba je k dispozici 24 hodin denně, za operaci zaplatíte méně než na pobočce a většina bank nabízí přímé bankovnictví v tzv. balíčkovém účtu i s platební kartou (výběry v hotovosti pomocí karty zdarma, na rozdíl od výběru hotovosti na pobočce). Ročně tak lze výběrem vhodného účtu ušetřit až několik set korun.


Tabulka: Změny v sazebníku KB k 1.1.2006

Název poplatku Výše poplatku k 31.12.2005 Výše poplatku od 1.1.2006
Zřízení inkasa (pobočka/telefon/internet) 60 Kč/60 Kč/- 45 Kč/30 Kč/-
Zřízení trvalého příkazu (pobočka/telefon/internet) 0 Kč/0 Kč/0 Kč 45 Kč/30 Kč/0 Kč
Změna inkasa (pobočka/telefon/internet) 60 Kč/60 Kč/- 45 Kč/30 Kč/-
Změna trvalého příkazu (pobočka/telefon/internet) 30 Kč/30 Kč/20 Kč 45 Kč/30 Kč/0 Kč
Zrušení inkasa (pobočka/telefon/internet) 60 Kč/60 Kč/- zdarma
Zrušení trvalého příkazu (pobočka/telefon/internet) 30 Kč/30 Kč/20 Kč zdarma
Příkaz k úhradě (pobočka/telefon) 10 Kč/prvních pět 6 Kč, další 10 Kč 20 Kč/6 Kč
Výběry z cizích bankomatů 36 Kč 39 Kč
Vklad hotovosti na pobočce 10 Kč 0 Kč

Závěr
Ostatní banky zatím ceny poplatků pro příští rok nezveřejnily, ale dá se předpokládat podobná strategie jako u KB, tedy snižování cen především za přímé bankovnictví. Doufejme že konkurenční boj přinese další a výraznější zlevňování poplatků během roku. 

Další finanční tipy a triky naleznete na http://www.finance.cz/aktuality. 

Autor článku

Michal Ruml


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky