Pavel Němec z PFČP: Daňové úlevy využije jen 10 procent penzijně připojištěných klientů

13.12.2005 | , PFČP
Tiskové zprávy


Odpovídá Pavel Němec, výkonný ředitel pro obchod a marketing Penzijního fondu České pojišťovny

 Kolik a za jakých podmínek má klient vložit do penzijního připojištění tak, aby to pro něho bylo daňově výhodné?


Spoří-li si klient na penzijní připojištění měsíčně více než 500 korun, což je úložka, u které má nárok na maximální státní příspěvek, pak si z daňového základu odečte příspěvky přesahující hranici 6 000 korun za uplynulý rok, a to až do celkové částky 12 000 korun. Takže ukládá-li si na účet u penzijního fondu měsíčně1 500 Kč, což je z hlediska daňových úspor optimální částka, pak si z daňového základu odečte 12 000 korun. To platí pochopitelně pouze pro jeho vlastní příspěvky, ne příspěvky zaměstnavatele.

 Letošní rok však pomalu končí. Je možné získat nárok na daňovou úlevu dodatečným doplacením potřebné částky?


Pro nárok na maximální daňový odpočet je v příslušném roce nutné vložit celkovou částku 18 000 korun. Pokud si za rok klient naspoří méně, může celkovou částku na konci roku dorovnat jednorázovým doplatkem. Pokud tedy celý rok vkládal např. 500 Kč měsíčně (6 000 korun ročně), vloží v prosinci 12 000 jednorázově a penzijní fond mu v lednu vystaví potvrzení tak, jako by spořil 1 500 měsíčně. Na rozdíl od stavební spořitelny však musí penzijnímu fondu písemně oznámit, že hodlá příslušnou částku jednorázově doplatit, aby ji správně zaúčtoval a vystavil správné potvrzení.

 Do kdy by měli klienti peníze vložit, aby nic nepropásli?


Finanční prostředky, na které klienti budou chtít uplatňovat daňový odpočet za rok 2005, musí být připsány na účet penzijního fondu u depozitáře (tzn. banky, kde má penzijní fond účet) nejpozději do 31. 12. 2005. Proto doporučuji, aby platba byla odeslána nejlépe do 20. 12. 2005.

 Kolik lidí podle Vás využije letos daňové úlevy při spoření na penzi?


Podle našich odhadů půjde přibližně o 10 procent ze všech klientů, kteří si spoří na penzi, tedy zhruba o 300 tisíc lidí.


Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy