U příjímaček v pohodě?

14.12.2005 | , VysokéŠkoly.cz
Studentské centrum


Přijímačky na VŠ se blíží a vy přemýšlíte, jak se nejlépe připravit. Pomoci vám můžou i různé publikace. Než začnete skupovat knihkupectví, seznamte se s nimi v tomto článku.

Přijímačky na VŠ se blíží a vy přemýšlíte, jak se nejlépe připravit. Pomoci vám můžou i různé publikace. Než začnete skupovat knihkupectví, seznamte se s nimi v tomto článku.

Různé cvičebnice, přehledy a výtahy se mohou jevit jako nejsnadnější cesta k úspěchu u zkoušek. Můžete je využívat v teple domova, koupíte je i přes internet a navíc slibují zaručený úspěch. Mají ale i nevýhody. Mnohdy cena neodpovídá kvalitě - naláká vás obal, ale s obsahem je to už horší. Jaké jsou jejich typy a jak nenaletět?

Základně by se daly rozdělit na příručky, které shrnují určitou látku - tedy různé výtahy, výcucy, přehledy apod. Dalším typem jsou testové cvičebnice. Někdy narazíte i na ideální kombinaci obojího v jednom.

Na co si tedy dát pozor? V prvé řadě si knihu důkladně prolistujte. Je přehledná? Jedná-li se o soubor otázek, vyskytují se v publikaci i správné odpovědi? Jsou tyto odpovědi vysvětleny, nebo jen vyjmenovány(a/b/c)? Doporučuje ji k přípravě vámi zvolená univerzita?

Jde-li o souhrn učiva, nakolik je podrobný? Je text doplněn grafickými přílohami? Kdo je autorem?

Mnoho škol vydává svoje vlastní publikace. Ty lze určitě doporučit. Zejména souhrny typových otázek se mnohým mým kolegům osvědčily. Petr S. říká: "V testu se objevilo několik otázek shodných s těmi v knížce, ze které jsem se připravoval. Rozhodně bych ji doporučil." Některé fakulty přímo vydávají soubor všech otázek, z nichž budou v testu čerpat. Před tím ale varuje Jana P.: " Na zkouškách bylo několik šrotů, co znali tu knížku zpaměti. Možná se dostanou, ale je otázka, jak se jim bude dařit na škole samotné, kde fotografická paměť nestačí." Vyplatí se ale do nich aspoň kouknout a seznámit se s typy zadání, aby pak člověk neztrácel čas.

Ještě jedna věc - může se stát, že knihy obsahují chyby. Něco takového se stalo i studentce Tereze K., která si zakoupila učenici RNDr. M. Lamparta Chcete se dostat na ekonomickou fakultu?. Při počítání příkladů znejistěla: "Některé příklady mi pořád nevycházely. Už jsem si říkala, že snad neumím ani násobilku." Nejasná cvičení tedy konzultovala se svým učitelem, který jí ujistil, že v publikaci jsou chyby. (Přesto je v nezměněné podobě stále na trhu.) V takovém případě nevěšte hlavu. Slušně na nedostatky upozorněte vydavatelství a žádejte zpět své peníze.

Sečteno a podtrženo, přípravné publikace mohou být vítaným a užitečným pomocníkem, je jen třeba si správně vybrat.

Odkazy:
http://www.institut-sokrates.cz/?id=knihy
http://www.tutor.cz/?menuitem=6
http://www.cuni.cz/UK-111.html





Materiál byl převzat ze zpravodajského a informačního serveru VYSOKESKOLY.CZ.

Autor článku

Lucie Kavanová