Světové ceny energií porostou pomaleji, v Česku naopak

15.12.2005 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Zatímco Česko čeká další vlna zdražování energií ihned od 1.ledna příštího roku, světové ceny porostou podle studie Euler Hermes pomaleji, než se očekávalo na začátku letošního léta.

Tento týden jsme se v rubrice finančních tipů a triků věnovali zdražování. Jeden článek byl zaměřen i na ceny plynu a elektřiny v Česku od 1.ledna příštího roku. Cena plynu vzroste o 4,8 % a elektřina o 8,9 %. Druhá a další vlna nás v roce 2006 nepochybně čekají také, což potvrzuje i citovaná prognóza Ministerstva financí.

Světové ceny energií jsou na tom zcela jinak, což dokládá studie úvěrové pojišťovny Euler Hermes, která byla zveřejněna v minulých dnech. Ceny porostou v roce 2006 o 2,7%. Pojišťovna koriguje svou předpověď z června 2005, kdy světový růst cen energií odhadla na celá 3%. Změnu prognózy vyvolal nečekaný a překvapivý pokles HDP, který ve většině zemí činí 0,6%.

Sestupná revize v předpovědích na rok 2006
Významný nárůst cen energií na konci roku 2005 a v roce 2006 vedoucí postupně k předpokládanému růstu inflace a poklesu ve spotřebě domácností a zisků společností se konat nebude, tvrdí studie. Změnili se totiž  předpovědi HDP, který  poklesl o 0,2% na 0,6%  ve většině zemí, zejména  v USA a eurozóně. Finsko zaznamenalo dlouhodobé problémy na jaře 2005, které snížily průměrný hrubý domácí produkt na rok 2005 téměř na nulu. Naopak Španělsko, Dánsko a Švédsko překvapilo dynamismem své domácí poptávky, který bude pravděpodobně pokračovat i v roce 2006, a bude kompenzovat zpomalování světové poptávky. Spojené království zahájilo cyklus snížení úrokové míry, která mu  umožní stabilizovat růst na 2%. Nově vznikající ekonomiky, zejména  v Asii, by měly zaznamenat střední snížení rychlosti růstu. Bezprostředně se tak zařadí za zpomalující se spotřebou v USA.

Celkově by v roce 2006 mělo být ekonomické prostředí o něco rizikovější,  není však, podle analýzy Euler Hermes,  důvod předpokládat významné zpomalení. V jiné době by prudké zvýšení cen nafty vyústilo v ostré zpomalení  ve světovém růstu a v hospodářský pokles v USA.  Poslední dva roky ale zvýšení ceny ropy nemělo stejný  inflační efekt jako v letech 1970 a 1980, a ani neotřáslo finančními trhy. Místo prudkého stoupání, jaké zaznamenaly na počátku 80.let, výnosy z obligací ve skutečnosti padaly tak jak šly ceny ropy nahoru. Ukázalo se, že  na trhu drahá nafta představuje riziko spíše k růstu než k inflaci.

Inflace kontrolovaná všude
Výjimečný nárůst v čínské průmyslové výrobě je jedním z hlavních faktorů ovlivňujících zvýšení cen ropy. Čína ale současně přispívá ke snížení  světových cen  vyráběného zboží tím, že exportuje po celém světě a to nejen zboží levné, ale také čím dál tím více sofistikované a kvalitní. Čínský růst proto tvoří jak zdroj problémů, což je zvýšená cena ropy, tak i lék na ně v podobě nízkých cen ostatního zboží . Výsledkem je inflace, která je po celém světě  pod kontrolou. V zemích, kde je domácí poptávka dynamická, jako například v USA a ve Španělsku, nečiní inflace více než 3%. Spotřebitelé z toho vyjdou více méně stejně. Ale z výrobců se stávají poražení: zisky západních zemí jsou těžce zkoušeny. Zvláště těch, které patří k menším společnostem a subdodavatelům. Ti většinou nemají jak se dostat na světové trhy nebo se připojit k masivní vlně  firem mířících do zemí s levnou pracovní sílou. Výsledkem je, že mzdy a zaměstnání v průmyslu jsou velmi nestálé. Kromě současné ropné krize zůstává riziko devalvace problémem větším než návrat k inflaci ve starém průmyslovém světě, zvláště v Evropě.

Spojené státy americké
Podle analýz Euler Hermes se americký růst v druhé polovině tohoto roku znatelně zpomalí. Na vině budou vyšší úrokové sazby a dražší ropa. Americký růst by měl jít dolů téměř o celý stupeň v roce 2005 na 3,3% s dalším snížením o 0,8% v roce 2006 na 2,5%. Nicméně faktory odpovídající za tuto tendenci se v průběhu roku 2006 sníží, jak cena ropy tak i úroková sazba se ustálí a umožní tak ekonomice vyhnout se stagnaci.

Obchod USA: zpomalení  zisků v roce 2006
Po vzestupu o 14% v roce 2004, by letos měly obchodní zisky růst až o 20%, ale v roce 2006 pouze o 7%. Tato situace přesto umožňuje velmi vysokou úroveň ziskovosti a zároveň významně lepší bilanci, ovšem kromě některých sektorů  jako například automobily a aerolinie. Snížení obchodní zadluženosti by mělo umožnit firmám absorbovat zvýšení úrokové sazby poněkud snadněji. Obchodní insolvence by se měly snížit o 4% tento rok a o další 2% v roce 2006.

Politici a rozpočty: žádné významné snižování veřejného deficitu
Bushova úroveň popularity klesla pod 40% také proto, že Amerika zabředla v Iráku, ceny ropy raketově vzrostly a evidentní je i míra katastrofy generovaná hurikánem Katrina. To vše si říká o zvýšení veřejných výdajů na počátku roku 2006 v polovině Bushova druhého funkčního období. Nedávné snížení dlouhodobých sazeb a akcelerace ve fiskálním příjmech umožňuje rozpočtový prostor na federální, státní a místní úrovni, ale otázka je, na jak dlouho. Veřejný deficit vyššího než 4% v době plné prosperity zvyšuje obavu z nejhoršího v případě recese.

Čína - budoucí tahoun ekonomik
Hurikán Katrina poslal ceny ropy nad 70 USD za barel a tím zvýšil obavu, že ropa bude trvale drahá a nakonec vykolejí světovou ekonomiku. Čína v současné době tvoří více než 4% světového HDP a toto číslo podle Euler Hermes stoupne na 5%. Ovšem společně s Hong Kongem a Tchai-wanem, neboť tyto tři ekonomiky jsou na sobě čím dál více závislé. Hong Kong a Tchaj-wan byly považovaní za asijské "tygry"  dlouho před tím, než kontinentální Čína začala burácet. Čína je ale převyšuje potenciálem velikostí a růstu. Obě země se musí ekonomicky a politicky adaptovat, s tím, že mají problematický vztah k Pekingu. Vypadá to, že kontinentální Čína bude pokračovat v silném růstu a globální integraci.

Pro zajímavost: Tyto tři společné ekonomiky mají společné HDP ve stejné velikosti jako Velká Británie nebo Francie a během dvou dekád by mohly tvořit světovou produkci rovnocennou eurozóně.

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU