Minimální mzda od nového roku vyšší

19.12.2005 | , Finance.cz
FinTriky


V příštím roce bude podle návrhu MPSV minimální mzda zvýšena až na částku 7 955 Kč měsíčně. Zaměstnanci pobírající minimální mzdu si tak v roce 2006 oproti letošku polepší o 770 korun.

Téma týdneKomu stát od nového roku přidá?

Již na začátku roku 2006 bude na základě vládou schváleného návrhu Ministerstva práce a sociálních věcí zvýšena měsíční minimální mzda a to hned dvakrát. První zvýšení proběhne od 1. ledna 2006 z 7 185 Kč na 7 570 Kč (44,70 Kč/hod) a při druhém zvýšení od 1. července 2006 se hrubá minimální mzda vyšplhá až na 7 955 korun (48,10 Kč/hod). Pokud tedy v současné době pobíráte minimální mzdu, od ledna příštího roku si polepšíte o 385 korun a od července o 770 korun oproti letošnímu roku. Zvýšení minimální mzdy bude mít následně příznivý dopad především na příspěvek na zapracování, příspěvek při přechodu na nový podnikatelský program a na vzetí občana do evidence uchazečů o zaměstnání.

Pokud si zaměstnavatel uzavře dohodu s úřadem práce, může svým nově přijatým zaměstnancům po dobu tří měsíců poskytovat příspěvek na zapracování. Tento měsíční příspěvek může činit maximálně polovinu minimální mzdy a v současné době je ve výši 3 592,50 Kč/měs, maximálně tedy 10 777,50 korun. Od 1. ledna 2006 bude příspěvek na základě vyšší minimální mzdy zvýšen o 577,50 Kč oproti současnosti na 11 355 korun a od 1. července 2006 o 1 155 Kč oproti současnoti na 11 932,50 korun. Příspěvek mohou získat především fyzické osoby se zdravotním postižením, fyzické osoby do 25 let, absolventi vysokých škol po dobu 2 let po úspěšném zakončení studia (nejdéle však do 30 let věku), těhotné ženy, kojící matky, matky do devátého měsíce po porodu, fyzické osoby pečující o dítě do 15 let, fyzické osoby starší 50 let, fyzické osoby vedené v evidenci uchazečů o zaměstnáne déle než 6 měsíců, fyzické osoby s potřebou zvláštní pomoci (osoby, které se přechodně ocitly v mimořádně obtížných poměrech nebo osoby žijící v nich), fyzické osoby společensky nepřizpůsobené, fyzické osoby po ukončení výkonu trestu odnětí svobody, fyzické osoby ze sociokulturně znevýhodněného prostředí, apod.

V případě, že zaměstnavatel přechází na nový podnikatelský program a z toho důvodu nemůže zabezpečit pro své zaměstnance práci v rozsahu stanovené týdenní pracovní doby, může svým zaměstnancům po dohodě s úřadem práce vyplácet příspěvek při přechodu na nový podnikatelský program. Tento příspěvek může měsíčně činit maximálně polovinu minimální mzdy a v současné době je vyplácen ve výši 21 555 Kč. Na základě zvýšení minimální mzdy si všichni zaměstnanci pobírající tento příspěvek od 1. ledna 2006 celkově polepší o 1 155 korun a obdrží částku 22 710 Kč. Následně od 1. července 2006 jim bude příspěvek znovu navýšen o 2 310 Kč oproti současnosti na konečných 23 865 korun.

Zvýšení minimální mzdy má také dopad na získání možnosti přijetí občana do evidence uchazečů o zaměstnání. Zákon o zaměstnanosti totiž říká, že uchazečem o zaměstnání může být pouze fyzická osoba, která není na těchto následujících pozicích. Za prvé se nesmí jednat o společníky nebo jednatele společnosti s ručením omezeným nebo komanditisty komanditní společnosti nebo společníky veřejné obchodní společnosti vykonávající (mimo pracovně právní vztah k této společnosti) pro společnost práci, za kterou jsou touto společností odměňováni a jejichž měsíční nebo průměrná měsíční odměna s polu s případným přivýdělkem přesáhne polovinu minimální mzdy. Dále to nesmí být členové představenstva akciové společnosti vykonávající (mimo pracovněprávní vztah k této společnosti) pro společnost práci, za kterou jsou touto společností odměňováni a jejich měsíční nebo průměrná měsíční odměna spolu s případným přivýdělkem přesáhne polovinu minimální mzdy. Za třetí to nemohou být členové dozorčí rady obchodní společnosti vykonávající (mimo pracovněprávní vztah k této společnosti) pro společnost práci, za kterou jsou touto společností odměňováni a jejichž měsíční nebo přůměrná měsíční odměna spolu s případným přivýdělkem přesáhne polovinu minimální mzdy. A za čtvrté nesmí být uchazečem o zaměstnání členové družstva vykonávající (mimo pracovněprávní vztah k družstvu) pro družstvo práci, za kterou jsou družstvem odměňováni a jejichž měsíční nebo průměrná měsíční odměna spolu s případným přivýdělkem přesáhne polovinu minimální mzdy.

Vláda ČR se zvyšováním minimální mzdy snaží kromě zvýšení objemu prostředků nutných k pokrytí stále rostoucích životních potřeb docílit zvýšení zájmu lidí o práci oproti pobírání sociálních dávek. Ve vyspělých evropských státech však minimální mzda v současné době dosahuje zhruba poloviny průměrné mzdy a její výše je oproti životnímu minimu jednotlivce přibližně dvakrát vyšší. A jelikož je Česká republika také členem Evropské unie, nezbývá nám než se snažit tohoto stavu také postupně dosáhnout.

 

Zdroj: Zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, Nařízení vlády č. 303/1995 Sb., o minimální mzdě 

Další finanční tipy a triky naleznete na http://www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky