Starosta s ministrem předali v Čermné nad Orlicí nájemníkům osm nových bytů

14.12.2005 | , MMR
Tiskové zprávy


„Kdo chce žít na vesnici, může tam najít pohodlné moderní bydlení i sportovní příležitosti,“ tvrdí radní v Čermné nad Orlicí. Malá obec na Rychnovsku včera předala nájemníkům osm nových bytů a místním obyvatelům i ministru pro místní rozvoj Radko Martínkovi se pochlubila novou tělocvičnou.

„Spojujeme to, co je podle mého názoru v obci důležité. Vytváříme mladým rodinám zázemí v podobě nájemních bytů a současně nabízíme možnost společenského života,“ řekl starosta Čermné Josef Bezdíček. Včera předal společně s ministrem novým nájemníkům klíče od osmi moderních bytů. „Uzavíráme jednu z etap bytové výstavby, ve které jsme postavili celkem čtyřiadvacet nájemních bytů,“ uvedl Bezdíček.

Nové byty postavila obec díky dotacím ze státního fondu bydlení, zatímco pro byty v předchozích etapách využila příspěvku ministerstva pro místní rozvoj. Podle ministra Radko Martínka, který se přijel na nové obecní byty podívat, budou moci obce stavět byty se státní podporou i v příštím roce.

„Na příští rok tvoří celkový rozpočet na bytovou politiku sedm a půl miliardy korun. Jsou to peníze, která má jak státní fond rozvoje bydlení, tak ministerstvo pro místní rozvoj. Z toho dvě a půl miliardy korun činí přímé dotace na bydlení,“ sdělil Martínek. Dodal, že zatím jde pouze o státní peníze, které mohou napomoci rozvoji bytové výstavby. „Naše ministerstvo chce na zkvalitnění bydlení získat i peníze z Evropské unie. Jednáme s evropskou komisí o penězích na rekonstrukci panelových sídlišť. Doufám, že jednání úspěšně završíme,“ uvedl ministr.

Podle starosty Bezdíčka osm nových bytů stálo přes deset a půl milionu korun a vybudování infrastruktury dva a půl milionu korun. „Jeden byt vyšel na milion tři sta padesát tisíc korun, metr čtvereční tak vychází na zhruba patnáct tisíc korun,“ řekl starosta.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy