Jak co nejefektivněji čerpat pomoc od EU

27.12.2005 | , Finance.cz
EU


Model spolupráce státu a podnikatelské sféry při tvorbě operačních programů na léta 2007 – 2013 pomohla nalézt konference Strukturální fondy dnes a zítra, kterou uspořádalo MMR.

Cílem konference Strukturální fondy dnes a zítra bylo shrnout priority, připomínky a náměty pro přípravu operačních programů do doporučení respektovaných státní správou. Definování společných zájmů pak příznivě ovlivnilo vztah mezi podnikateli a ministerstvy. Rozvinul se mezi nimi dlouhodobý dialog přecházející až ve specifickou formu partnerství. Vše je vedeno jediným zřetelem, a to vytvořit podmínky pro co nejefektivnější čerpání pomoci EU.

Prvním krokem k nastolení vztahu spolupráce mezi státem a podnikatelskou sférou bylo setkání podnikatelů a jejich profesních organizací s úředníky státní správy 19. října, kdy proběhla první část konference formou workshopu. Na něm dostali účastníci možnost zapojit se do diskuse, respektive formulovat svůj názor písemně. Už v průběhu workshopu vznikla první doporučení, která byla dále rozvíjena v pěti diskusních fórech na stránkách INFOKlubu zřizovaného Svazem průmyslu a dopravy ČR. Rozhodující pro zobecnění těchto doporučení a jejich přenesení na jednání listopadové části konference bylo ustavení návrhových komisí příslušných sekcí. Ty kopírovaly strukturu těchto odborných panelů konference:

  • Průmysl, podnikání a inovace
  • Rozvoj lidských zdrojů a zaměstnanost
  • Rozvoj infrastruktury
  • Regionální podpora rozvoje podnikání
  • Výzkum, vývoj, inovace ve Strukturálních fondech a rámcových programech.

V návrhových komisích zasedli mimo jiné zástupci Svazu průmyslu a dopravy ČR, Hospodářské komory ČR, Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů či Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR, tedy reprezentanti drtivé většiny podnikatelské sféry v ČR.

Možnostmi čerpání prostředků z Evropského sociálního fondu (ESF), zaměřených na odstraňování ekonomických a sociálních rozdílů mezi jednotlivými regiony v rámci Evropské unie se na konferenci zabývalo Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSO). Podle MPSO činí objem finančních prostředků z ESF určených pro Českou republiku v období 2004 - 2006 456,9 mil. EUR (cca 14 mld. korun). Tyto finance budou z Evropského sociálního fondu čerpány prostřednictvím Operačního programu Rozvoj lidských zdrojů (OP RLZ) a budou rozděleny do oblastí aktivní politiky zaměstnanosti, sociální integrace a rovnosti příležitostí, rozvoje celoživotního učení a adaptability a podnikání.

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) společně s Ministerstvem dopravy (MD) uvedlo Operační program Infrastruktura (OP Infrastruktura), zaměřený především na ochranu a zlepšování životního prostředí a rozvoj a zkvalitňování dopravní infrastruktury. Mezi priority OP Infrastruktura patří modernizace a rozvoj dopravní infrastruktury celostátního významu (MD), snížení negativních důsledků dopravy na životní prostředí (MD), zlepšování environmentální infrastruktury (SFŽ ČR) a technická pomoc (MD společně s MŽP a SFŽP ČR). 

Programy podpory podnikání zaměřené na všechny společnosti včetně malých a středních podniků (MSP) na konferenci představilo také Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO). Podle slov náměstka ministra průmyslu a obchodu Martina Tlapy však podpory nejsou určeny pro neživotaschopné firmy ale pouze pro společnosti s rozvojovým potenciálem. Jedním z již spuštěných programů MPO je Operační program Průmysl a podnikání (OPPP), který je zaměřen na rozvoj podnikatelského prostředí a rozvoj konkurenceschopnosti českých podniků. Mezi další zdroje podpory kromě OPPP patří především PHARE 2003 (Technologie) a OP RLZ (Profese). MPO také zveřejnilo své strategické záměry a priority pro další programovací období 2007 - 2013. Např. podle Vize 2015 by měla mít Česká republika v horizontu roku 2015 konkurenceschopný podnikatelský sektor, dosahující vysoké přidané hodnoty a produktivity práce, schopný prosadit se, jak na vnitřním trhu Evropské unie, tak i na ostatních mezinárodních trzích. Podnikatelský sektor by měl svoji konkurence schopnost opírat především o aplikaci nových vědeckovýzkumných poznatků, realizaci inovačních opatření, kvalifikovanou pracovní sílu a fungující ucelenou síť podnikatelských služeb.

Ministerstvo pro místní rozvoj, jež plní roli koordinátora při tvorbě nových operačních programů, pak ústy ředitele odboru Rámce podpory Společenství Arnošta Markse deklarovalo zájem na dalším dialogu s podnikateli. „Názory podnikatelů a jejich praktické zkušenosti z čerpání fondů z EU jsou pro nás důležité. V našem zájmu je získávat konstruktivní připomínky k novým operačním programům,“ prohlásil k potřebě dialogu Arnošt Marks. Dodal, že základní východiska k operačním programům budou dále rozvedena do strategických dokumentů a jednotlivých verzí programů podpory Společenství. Ve všech těchto fázích by ministerstva měla přihlížet k hlasům podnikatelské sféry.

Autor článku

Vladimír Šindelka


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát