Zvýšení nájmu hrozí až v roce 2007

15.12.2005 | , Finance.cz
FinTriky


Regulované nájemné se týká pětiny trvale obydlených bytů. Není to zanedbatelné množství, a právě z tohoto důvodu je problematika deregulace tak bedlivě sledována. Co nás čeká a možná i nemine?

Téma týdne: Na začátku roku 2006 nás čeká zdražování

V současné době se zákon o nájemném dostává zase do popředí politického dění. Není se ani čemu divit. Problém regulace nájemného se v České republice týká zhruba 760 000 bytů, tedy téměř pětiny trvale obydlených bytů. Soukromým majitelům patří kolem 300 000 bytů, ostatní byty vlastní obce. Čisté nájemné za bydlení v nájemních (nedružstevních) bytech představuje v současné době, tj. v roce 2005, v průměru 8,1 % čistých rodinných příjmů, zatímco ostatní výdaje na bydlení (vytápění, energie apod.) v nájemních bytech představují 12,4 % .

Schválené právní řešení neupravuje jiné než tzv. „sjednávané“ nájemné – tj. neupravuje nájemné v družstevních a obdobných bytech, kde má tato platba za užívání bytu charakter rozúčtovávání skutečných nákladů spojených s údržbou, opravami a provozem domu a nikoli charakter sjednávané ceny v závislosti na vývoji místní nabídky a poptávky. Zákon o nájemném z bytu také neupravuje způsob rozúčtování nákladů na dodávku různých služeb spojených s užíváním prostorů v domě.

Nejedná se přitom o první pokus o deregulaci nájemného. Již v roce 1999 připravovalo Ministerstvo financí návrh zákona o nájemném, jehož účinnost měla ukončit nápravu cen nájemného pomocí každoročního jednostranného zvyšování a při uplatnění tržního principu sjednávání cen zavést pravidla pro řešení případných sporů. Ani jedna z předložených dvou verzí zákona však nebyla přijata Poslaneckou sněmovnou.

V červnu letošního roku vláda schválila v pořadí třetí znění návrhu zákona o nájemném zpracované Ministerstvem pro místní rozvoj a předložila ho k projednání Poslanecké sněmovně. Původní návrh předpokládal zavedení tzv. přechodného šestiletého období, ve kterém by pronajímatel znovu mohl bez souhlasu nájemce každoročně zvyšovat nájemné o stanovená procenta, diferencovaná pro jednotlivé velikostní kategorie obcí. Průměrné roční zvýšení čistého nájemného za celou ČR se odhadoval na 9,3 %. Nejvyšší nárůst, cca 18 %, by byl v Praze. První změna nájemného se měla uskutečnit k 1. říjnu 2006 a k prvnímu dni téhož měsíce i v následujících pěti letech , a to až do dosažení "cílové hodnoty" stanovené pro danou obec. Výše cílové hodnoty představuje podle návrhu 5 % tzv. tržní hodnoty nemovitosti.

Ovšem v rámci koalice došlo k vyjednání některých změn. Přechodné období se zkrátilo, a to od 1.1.2007 do 31.12.2010. Průměrné roční zvýšení cca 14 % bylo vypočítáno za předpokladu, že ve všech dotyčných cca 760 000 bytech bude využito maximálního zvýšení podle navrženého zákona. V každém konkrétním bytě bude max. přípustné zvýšení podle vzorce v příloze navrženého zákona. Výše cílové hodnoty zůstala nezměněna.

Součástí dohodnutých změn je i dílčí novela občanského zákoníku, která počítá s tím, že pronajímatel by mohl i bez přivolení soudu dát nájemníkovi výpověď, avšak pouze v těch případech, kdy je důvod k výpovědi na straně nájemce. Jedná se např. o porušování dobrých mravů v domě, neplacení nájemného či dalších úhrad spojených s užíváním bytu, popř. skutečnost, že nájemník má dva či více bytů nebo předmětný byt neužívá vůbec. Nájemník by se pak mohl bránit žalobou, kterou by měl podat do dvou měsíců od doručení výpovědi a která by měla odkladný účinek až do pravomocného rozhodnutí soudu. U všech ostatních důvodů bude musel i nadále žádat pronajímatel o souhlas s výpovědí soud.

Zdroj: MMR

Další finanční tipy a triky naleznete na http://www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Nadja Fehimovič


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky