Mýlila se ČNB?

15.12.2005 | , Ekonom
Komerční sdělení


Inflační tlaky české ekonomice nehrozí. K tomuto závěru dospěli analytici po zveřejnění aktuálních údajů o listopadové inflaci. Meziroční růst cen totiž nedosáhl předpokládaných 2,6 %, ale jen 2,4 %. V meziměsíčním srovnání inflace klesla o 0,3 %.

Hlavním důvodem bylo snížení cen surovin a pohonných hmot, příznivý vliv měl i fakt, že opět nevzrostly ceny cigaret kvůli červencovému zvýšení spotřební daně. Ani ostatní položky spotřebitelského koše nenaznačují oživení růstu cen.
Nízký cenový růst však vyvolal pochybnosti o tom, zda bylo nutné v říjnu zvyšovat úrokové sazby České národní banky na dvě procenta. Statistika rovněž oddálila další zvyšování úroků, protože k němu prý není důvod. "Poslední makroekonomický výhled České národní banky ztratil s posledním zveřejněním statistik inflace důvěryhodnost," řekla ČTK Helena Horská z Raiffeisenbank. ČNB počítala v listopadu se zvýšením meziroční míry inflace zhruba na 2,8 až tři procenta.
Podle Radomíra Jáče z PPF Asset Management dosáhne inflace v posledním čtvrtletí 2,5 či 2,6 % a bude o 0,3 až 0,4 procentního bodu pod říjnovou prognózou ČNB.
Benzin Natural 95 v listopadu zlevnil zhruba o 8 %, nafta asi o 3 %. Současně zdražily služby dopravních společností v reakci na předchozí eskalaci cen pohonných hmot. Celkem ceny v dopravě, jež tvoří desetinu spotřebního koše, klesly o 1,7 %. Významněji do vývoje inflace promluvily ještě ceny rekreace. Ceny dovolených letos v listopadu klesly o 2,2 %.
Výsledky inflace podle analytiků ukazují, že centrální banka bude muset revidovat svoji inflační prognózu směrem dolů i přes to, že podle expertů má inflace růst až do dubna, a to na 3,5 % (hlavně kvůli růstu cen energií pro domácnost v lednu a v dubnu). Přesto se prý zvýšení sazeb odloží: ČNB buď bude čekat na krok Evropské centrální banky, která má v prvním čtvrtletí zvýšit úroky o dalších 25 bodů na 2,5 %, nebo si počká minimálně na výsledky lednové inflace. Do února tak má být úrokový klid, do konce roku by měly sazby v ČR dosáhnout 2,5 až 2,75 %.

Julie Hrstková, týdeník Ekonom

Autor článku

Julie Hrstková

Články ze sekce: Komerční sdělení