Výši příspěvku na penzi lze libovolně měnit

15.12.2005 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Jedním z klíčových rozhodnutí při uzavírání smlouvy o penzijním připojištění je kromě výběru vhodného penzijního fondu také stanovení výše měsíčního příspěvku. Jaká částka je tedy optimální?

V poradenském centru na našich stránkách můžete položit dotaz z oblasti investic, daní, bydlení, pojištění či mezd. Tuto možnost využívá řada čtenářů a my pro vás každý týden vybíráme jeden ze zodpovězených dotazů.

Ten dnešní se týká penzijního připojištění, které si v posledních letech získává stále větší popularitu. Celkový počet účastníků penzijního připojištění se neustále zvyšuje a v současnosti si spoří na důchod zhruba třetina Čechů. Klíčovým rozhodnutím při samotném podpisu smlouvy je také volba částky, kterou jste schopni a ochotni přispívat. A právě na výši měsíčního příspěvku směřuje i dotaz jednoho z našich čtenářů.

Otázka:
Je mi 29 let a platím si penzijní pojištění u Credit Suisse od konce roku 1999. Měsíčně 200 Kč. Nevím zda to stačí. Jaká částka je tak optimální?

Na tento dotaz odpovídala Petra Mayerová:

Odpověď:
Nejvýhodnější výše měsíčního příspěvku u penzijního připojištění je 1 500 Kč. Získáte tak maximální státní příspěvek a také možnost maximální daňové úlevy a to 12 000 Kč/rok. Tak si ukládáte finanční prostředky na období starobního důchodu, ale současně Vám tyto prostředky vydělávají, jelikož se Vám o ně sníží daňový základ a část se Vám tak vrátí. Samozřejmě každý si tak vysokou částku nemůže dovolit měsíčně odkládat, tak se sjedná nejvyšší možná výše dle možnosti klienta. Ale počítá se s tím, že v průběhu spoření se příspěvek bude určitě navyšovat. Orientační výpočet celkově naspořené částky v období nároku na výplatu starobní penze si můžete provést na našem Kalkulátoru penzijního připojištění a rozhodněte se dle své úvahy. Já doporučuji určitě navýšit prozatím alespoň na 500 Kč, ale neznám Vaši finanční situaci. Pokud se rozhodnete k navýšení příspěvku kontaktujte mě mailem na adrese petra.mayerova@finance.cz nebo telefonicky na telefonním čísle 544 423 739 a ráda Vám poradím jak toto provést.

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY