Třičtvrtěmiliardová továrna italsko-amerického SIADu u Brna už vyrábí

15.12.2005 | , SIAD Czech
Tiskové zprávy


Nová továrna, kterou za bezmála tři čtvrtě miliardy korun v Rajhradicích u Brna vybudovala společnost SIAD Czech, dcera italsko-americké společnosti SIAD-Praxair, v těchto dnech úspěšně dokončila všechny fáze zkušebního provozu a zahájila běžnou výrobu. Podnik, který je současně evropskou obchodní centrálou konfederace SIAD-Praxair pro střední Evropu, jede v tuto chvíli už na plnou kapacitu a dává práci celkem více než pěti stovkám lidí. Zhruba dvě desítky pracují přímo v provozech, kde se ze vzduchu vyrábějí technické a medicinální plyny, další stovky lidí zaměstnávají v navazujících firmách dopravci, prodejci a distributoři této produkce.

Středoevropská výrobně-obchodní centrála společnosti SIAD byla postavena a uvedena do plného provozu za necelé dva roky a je nejmodernější zařízením svého druhu ve střední Evropě. Kolaudace celého areálu byla ukončen v závěru října. Jádrem továrny SIAD je hi-tech separační jednotka v hodnotě okolo 360 milionů korun, která slouží k oddělování (frakční destilaci) jednotlivých plynů ze vzduchu. Zařízení vyvinula a vyrobila konfederace SIAD-Praxair a je, jak upřesnil ředitel společnosti SIAD Czech Ivo Lukas, zatím posledním, nejnovějším modelem jejích technologií. (

Separační jednotka nyní nasává z okolí přes 20 tisíc krychlových metrů vzduchu za hodinu a nasátý vzduch následně dělí na jednotlivé plyny. Na tuto produkci navazuje plnírna technických plynů. Separační jednotka ročně vyrobí až 60 tisíc tun kapalného kyslíku, dusíku a argonu a plnírna naplní přibližně 500 tisíc tlakových láhví na plyny, průmyslové směsi a medicinální plyny. Pro produkci medicinálního kyslíku už společnost SIAD Czech získala také nezbytnou certifikaci Státního ústavu pro kontrolu léčiv ČR a i tato výroba tak v minulých dnech najela na běžný provoz a  plnou kapacitu.

Vedle rozhodujících výrobních zařízení vyrostlo na pozemku o rozloze 40 tisíc metrů čtverečních v Rajhradicích také obchodní, distribuční  a logistické centrum SIADu pro ČR, Slovensko, Maďarsko, Rakousko a Polsko. Vývoz  do všech těchto zemí už byl zahájen a továrna podle ředitele I. Lukase exportuje téměř polovinu své produkce.  Součástí areálu je rovněž školicí středisko a svářečské vývojové a poradenské centrum pro klientelu skupiny SIAD.

Díky celkovému rozsahu jihomoravské investice se seskupení SIAD-Praxair stalo pro roky 2004 a 2005 jedním z největších zahraničních investorů v České republice.  Na moderní továrnu a logistické centrum proto také SIAD získal od ministerstva průmyslu a obchodu příslib až 329milionové investiční pobídky, kterou nyní  může v průběhu pěti let čerpat formou slevy na daních z příjmů. „Pobídku budeme využívat, ale současně chceme dále investovat především do zařízení pro skladování a distribuci plynů u našich zákazníků a do plnírny technických plynů a výrobny acetylenu v Braňanech v severních Čechách,“ řekl generální ředitel SIAD Czech I. Lukas.  Připomněl, že už letos SIAD vynaložil dalších zhruba 60 milionů korun a má v tuzemsku připraveny projekty, které přivedou do ČR další investice.

Autor článku

Tisková zpráva

Články ze sekce: Tiskové zprávy