Zetor, a. s., obsazuje nové zahraniční trhy a prodává stále více traktorů

15.12.2005 | , Zetor
Tiskové zprávy


Společnost Zetor, a. s., největší výrobce traktorové techniky v rámci nových členských zemí Evropské unie, neustále zvyšuje prodej traktorů. V období od 1. ledna do 30. listopadu bylo prodáno 4 975 traktorů a 250 traktorových komponentů. Celkový počet prodaných traktorů za letošní rok by se měl pohybovat kolem 5 500 kusů. V následujícím roce hodlá Zetor prodat 6 500 traktorů a 300 komponentů, přičemž více než čtyři stovky traktorů by se měly realizovat na nové trhy.

Největší zájem mají zákazníci o model Proxima, který nahradil legendární traktor Super. Model Proxima byl uveden na trh v květnu 2004 a v současnosti nachází primární uplatnění především na trzích  EU a v USA.

 „Podepisování kontraktů se stále novými zeměmi svědčí o tom, že traktory Zetor jsou kvalitní stroje, které si nacházejí uplatnění i na zahraničních trzích“, říká Lubomír Mikolaj, ředitel společnosti Zetor Trade. „Postupem času se snažíme expandovat i na takové trhy, které jsme ztratili po roce 1989“, dodává Mikolaj.

V současné době prochází Zetor významnou restrukturalizací, která je součástí strategie označované Zetor New. Ta byla inspirována moderními manažerskými metodami uplatňovanými například v japonských firmách. Strategie klade velký důraz na zeštíhlování organizace, která spočívá v restrukturalizaci výrobních prostor, celkové úspoře nákladů, zlepšování organizace a materiálového managementu a vytvoření příležitostí pro další efektivní využití nadbytečných prostor v areálu Zetoru.

V těchto dnech se v Praze koná výroční setkání TOP managementu skupiny Zetor – výrobního závodu, obchodní organizace Zetor Trade, obchodních afilací a výzkumu a vývoje. Předmětem jednání je určení strategie skupiny Zetor na další období a taktéž prezentování střednědobého plánu na období 2006 – 2010.

Ve společnosti Zetor, a. s. nejsou doposud stále naplněny veškeré pracovní kapacity a v současné době hledá více než 40 kvalifikovaných zaměstnanců do výroby. Zetor hledá především pracovníky, kteří umí obsluhovat CNC stroje, ale také pracovníky jiných profesí, jakou jsou brusiči, frézaři, soustružníci či obráběči kovů.
Zetor, a. s. patří k největším zaměstnavatelům v Jihomoravském kraji a v současnosti zaměstnává přibližně 1 100 zaměstnanců.

Ekonomické informace o společnosti Zetor, a. s.:
Společnost Zetor dlouhodobě vykazuje dobré výsledky hospodaření. V roce 2004 dosáhla  provozního zisku 320 milionů Kč a celkových tržeb ve výši 2,963 miliardy Kč. Celkově skončil výsledek hospodaření společnosti v roce 2004 ziskem ve výši 57,2 milionů Kč, což je o 112 % více oproti původnímu plánu. Za prvních jedenáct měsíců roku 2005 prodal Zetor 4 975 kusů traktorů, přičemž do konce roku plánuje Zetor prodat kolem 5,5 tisíce traktorů. V letošním roce by měly tržby Zetoru dosáhnout 3,3 miliard Kč a zisk téměř 97,6 miliónů Kč.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy