Suterén, nebo místnost navíc? (1. díl)

19.12.2005 | , Dům a zahrada
BYDLENÍ


Mít ve svém domě jedno patro pod zemí patřilo velmi dlouho k tuzemskému koloritu. Za první republiky sloužily sklepy jako sklady na potraviny, za socialismu plnily funkci kotelen, uhelen, prádelen a oblíbených domácích dílen.

Na přelomu století vytlačil touhu po sklepu spíše sen o podkroví, nicméně podzemní podlaží má své příznivce i dnes. Dnešní sklepy už nejsou vlhké studené kobky s chrčící vodárnou, kam se chodí téměř za trest, ale naopak komfortní prostory využitelné nejrozmanitějšími způsoby.

Nároky na komfort bydlení se výrazně zvyšují a ani sklepní prostor nezůstal výjimkou. Úměrně ovšem stouply také nutné investice pro jeho vybudování. Výsledek? Sklep dnes tvoří podstatnou část rozpočtu při stavbě domu a pro dříve běžné využití jako skladiště potravin nebo parkování auta se stal lidově řečeno zbytečně drahou legrací. Podsklepení standardně velkého domu, jehož náklady se pohybují kolem dvou a půl až tří milionů korun, nás může snadno stát i polovinu dalšího milionu. Pokud uvažujeme o stavbě podzemního podlaží, zcela upřímně si odpovězme na otázku, k čemu budeme vzniklé prostory využívat a zda se nevyplatí investovat raději do dalšího pokoje v obytné části domu navíc.

Podzemní podlaží může najít odpovídající využití jako prostor pro podnikání. Kancelář, menší obchod, ordinaci nebo kadeřnictví si tu určitě dokážeme velmi dobře představit. Pokud majitel v domě zároveň bydlí, má svou živnost doslova na dosah a rozdělení funkcí domu do jednotlivých podlaží zajistí, že se nenaruší provozní vztahy a zůstane zachován komfort bydlení.

Autor článku

 

Články ze sekce: BYDLENÍ