Suterén, nebo místnost navíc? (2. díl)

21.12.2005 | , Dům a zahrada
BYDLENÍ


Velmi často se sklep v rodinném domě zřizuje pro relaxaci rodiny - obsahuje například posilovnu, saunu nebo vinný sklep. V tomto případě je důležité si uvědomit, zda je pro nás posezení u vína každodenním rituálem...

...který si dokážeme vychutnat i sami, nebo spíše společenskou událostí, při které svůj dům opouštíme a zavítáme do některé z místních vináren. Totéž platí například o pobytu v sauně nebo soláriu. Nezajdeme raději do některého z mnoha fitcenter, která krom posílení těla nabídnou i pomoc instruktora, větší rozmanitost zařízení nebo prostor pro setkání s přáteli nebo kolegy?

Kdo rád navštěvuje saunu nebo bazén, možná uvažuje o zbudování podobného zařízení právě v suterénu. Jenže pětadvacetimetrový bazén stejně ve sklepě nevybudujeme, protiproud neřeší všechno a návštěva sauny se může stát i společenskou událostí, která často (a lépe!) nahradí večerní posezení v hospodě. Řada relaxačních místností vyžaduje vybudování dalších prostor jako zázemí - k sauně patří ochlazovna a sprcha, k bazénu zase strojovna, k posilovně zcela určitě alespoň sprcha.

Sebemenší sklep vyžaduje kromě zdicího materiálu a izolací také přívod elektřiny, vytápění, přirozené nebo uměle větrání, schodiště. Podtrženo a sečteno, levněji nás vyjde rozšíření přízemí, pokud už se vůbec bez sklepa neobejdeme.

Autor článku

 

Články ze sekce: BYDLENÍ