Suterén, nebo místnost navíc? (3. díl)

23.12.2005 | , Dům a zahrada
BYDLENÍ


Možná ale, že někdo pro suterén skutečně efektivní využití najde a velikost pozemku nedovolí zvětšení zastavěné plochy. Pak se vybudováním podzemních prostor určitě zvýší užitný komfort rodinného domu a samozřejmě i jeho hodnota.

Před začátkem výkopových prací je vhodné nechat si vypracovat geologický a hydrogeologický průzkum, který zjistí vlastnosti zeminy a úroveň a charakter spodní vody. Sklepy rodinných domů se nejčastěji zakládají na základových pasech, které jsou o trochu širší než pasy pod nepodsklepenou budovou. Je li budova podsklepená jen částečně, zakládá se nepodsklepená část na tak zvaném uskakovaném pasu, který zajistí dostatečný přenos zatížení do základové půdy.

Úroveň podlahy sklepa by měla být pokud možno 50 cm nad hladinou spodní vody. Pokud je hladina příliš vysoko, je třeba chránit konstrukci izolací proti zemní vodě, a to 30 cm nad její úroveň. Nad touto hranicí postačí izolace proti zemní vlhkosti. Dříve bylo nutné chránit izolace izolační přizdívkou, nejčastěji z plných cihel, moderní izolace ve formě stěrek se však bez další ochrany nanášejí přímo na vnější stranu obvodového zdiva. Podle stupně vlhkosti zeminy a úrovně hladiny spodní vody zjištěné v hydrogeologickém průzkumu určí projektant, zda je výhodné zbudovat v okolí základů drenážní systém. Kvůli snížení tepelných ztrát se vyplatí celou spodní stavbu zateplit.

Autor článku

Články ze sekce: BYDLENÍ