Evropský parlament chce prošetřit aktivity CIA na území Unie

16.12.2005 | , Evropský parlament
Tiskové zprávy


Evropský parlament podpořil záměr prošetřit domnělé aktivity americké tajné služby CIA na území Evropské unie. Za účelem "vlastního parlamentního prošetření" údajných letů a věznic CIA v Evropě má Parlament zřídit "alespoň dočasný výbor".

Toto usnesení europoslanci schválili jen den poté, co se předsedové jejich klubů a frakcí v zásadě dohodli na zřízení výboru "o údajném využívání evropských zemí agenturou CIA k přepravě a nelegálnímu zadržování zajatců". Mandát a složení výboru určí šéfové poslaneckých klubů a frakcí (Konference předsedů) 9. ledna v Bruselu. Plénum EP o něm bude hlasovat o týden později na lednovém plenárním zasedání ve Štrasburku.
 
Dočasný výbor by se podle usnesení měl mj. zabývat těmito otázkami:

  • zda se CIA podílela na tzv. "mimořádném převozu" utajovaných zajatců držených v izolaci, bez zákonných práv či přístupu k právní pomoci, "kteří jsou předmětem krutého zacházení či mučení, jsou přepravováni na území EU, včetně letů a zadržování v tajných věznicích";
  • zda je možno tyto praktiky považovat na území Unie za zákonné podle článku 6 Smlouvy o EU, článků 2, 3, 5 a 6 úmluvy Evropské úmluvy o lidských právech (EHCR) a dohody mezi EU a USA o vydávání a soudní spolupráci v trestních věcech;
  • zda se operací "mimořádného převozu zajatců", nezákonného zadržování či mučení v rámci údajných tajných operací CIA na území EU účastnili občané EU nebo občané s trvalým pobytem na území Unie;
  • zda se členské státy, veřejní činitelé a osoby v oficiální funkci angažovali nebo spolupodíleli na přiznaném i nepřiznaném nezákonném zbavení svobody jednotlivců, včetně převozu, přepravy, věznění nebo mučení, ať už záměrně nebo z nedbalosti.

 
Jestliže vyšetřování "potvrdí obvinění, že kterýkoli členský stát EU při provádění těchto praktik poskytl pomoc, ať už záměrně nebo z nedbalosti, agentům jednajícím jménem jiných vlád", hodlá se Parlament zasadit o zahájení postupu podle článku 7 Smlouvy o EU. Ten stanovuje postup v případě porušování zásad svobody, demokracie, lidských práv, základních svobod a právního států.
 
Usnesení dále připomíná vyšetřování Parlamentního shromáždění Rady Evropy (PACE), odhalení tisku a zprávy nevládních organizací jako Human Rights Watch, které naznačují přepravu podezřelých přes vojenské základny NATO jako Aviano v Itálii, Ramstein v Německu a Kogalniceanu v Rumunsku.
 
"Boj proti terorismu musí být veden legálními prostředky", zdůraznili europoslanci s tím, že  "v této válce nového druhu je třeba zvítězit při dodržení mezinárodního práva a odpovědným přístupem vlád i veřejného mínění". V usnesení vyjadřují své "hluboké znepokojení nad obviněními týkajícími se úlohy CIA v protiprávních únosech, přepravě, tajném zadržování a mučení podezřelých z terorizmu a nad údajnou existencí tajných věznic CIA na území Evropské unie a kandidátských zemí". Parlament "ostře odsuzuje veškeré použití mučení, včetně krutého, nelidského a ponižujícího zacházení".
 
O údajných internačních zařízeních CIA a domnělém využívání leteckých základen v některých členských státech EU pro převoz osob podezřelých z terorismu informoval 2. listopadu 2005 deník The Washington Post s odvoláním na tvrzení Human Rights Watch. Podle ní letadla s utajovanými zadrženými "opakovaně přistála" na letištích v Jordánsku, Maroku, Egyptě a Libyi, jakož i v Británii, Česku, Macedonii, Německu, Polsku, Portugalsku, Rumunsku, Řecku, Španělsku, Švýcarsku a na Kypru.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy