Dolní Posázaví: zbytečná oběť nejdražší a nejdelší varianty dálnice D3

16.12.2005 | , Strana zelených
Tiskové zprávy


Strana zelených považuje dnešní rozhodnutí vlády vést koridor dálnice D3 přes Dolní Posázaví za nepromyšlené a nešťastné. Vhodnějším dopravním spojením mezi Českými Budějovicemi a Prahou je podle Strany zelených   rychlostní komunikací R3 v koridoru  silnice 1/3 a paralelní  prodloužení rychlostní komunikace R4 do Českých Budějovic. Transitní dopravu lze přeložit na železnici.

„Dálnice D3 přes Dolní Posázaví je zbytečná, existuje příznivější řešení pro občany i životní prostředí. Jedná se o návrh  trasy rychlostní komunikace  R3 v  koridoru silnice 1/3, která by obešla města obchvaty a zajistila dopravní obslužnost pro místní i transitní dopravu,“ navrhuje Ing. Eva Tylová, členka dopravní sekce SZ.

“Náklady Jílovské varianty mají dosáhnout 30 mld. Kč. Alternativní trasa by stála polovinu. Nemluvě o tom, že tato trasa významným způsobem naruší rekreační oblast Posázaví.  Obsahuje dva gigantické kilometrové mosty a několik tunelů v poddolovaném území v okolí Jílového u Prahy,“ říká místní znalec ing. Otakar Šmíd.

D3 protíná přesně vprostřed přírodní park Střed Čech v Dolním Posázaví, nejvýznamnějším rekreačním území Prahy s relativně nenarušenou přírodou. Dálnice se všemi průvodními aktivitami, jako sklady, logistickými centry a velkoobchodními objekty toto rekreační zázemí devastuje.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy