KARLOVKA NEBO HARVARD?

19.12.2005 | , VysokéŠkoly.cz
Studentské centrum


České školy jsou v očích většiny smrtelných spoluobčanů jasnou volbou. Domluvíme se tu rodným jazykem, školné neplatíme, pivo máme nejlepší a ta kvalita vzdělávání snad není zas tak nejhorší...? Ale je tomu tak doopravdy?

České školy jsou v očích většiny smrtelných spoluobčanů jasnou volbou. Domluvíme se tu rodným jazykem, školné neplatíme, pivo máme nejlepší a ta kvalita vzdělávání snad není zas tak nejhorší...? Ale je tomu tak doopravdy?

Jak obstojíme ve srovnání se světovými univerzitami?



Na pomyslném stupni vítězů mezinárodních srovnání se o první místa obvykle přetahuje Harvard s Cambridge a občas mezi sebe pustí Oxford, Yale... tedy samé instituce z teenagerovských komedií dobře známé. Angloamerický centrismus? Že si ty chvály píšou sami? Omyl. Snad nejuznávanější a nejrozšířenější je žebříček každoročně sestavovaný vědci ze Shanghai Jiao Tong University Institute of Higher Education. Zkoumá kolem dvou tisíc univerzit ze všech zemí Severní Ameriky, Latinské Ameriky, Asie, Oceánie a Evropy.

A jak si v tomto výčtu stojíme?
Podle asijských výzkumníků se na 203. - 300. místě, a tedy na úrovni škol jako je London School of economy, japonské Okyama university či nám skoro sousedské Innsbruck univerzity umístila česká Karlova univerzita v Praze. Tím naše úspěchy také skončily, žádná další instituce už hranici prvních pěti set nepokořila.

V celkové statistice se ČR umístila na 31. místě, tedy hluboko pod většinou států nejen z Evropské unie, ale také pod Jižní Koreou, Ruskem, Brazílií či Maďarskem.
Roníte slzy nad ubohostí českého školství? Snad aspoň malou náplastí na zraněnou národní pýchu bude fakt, že mnohé evropské země byste ve statistice hledali marně a jiné pod námi - např. Portugalsku patří až 36. místo.

Navíc, neodpusťme si spravedlivé rozhořčení národa s jednou šestisetinkou světové populace:

Kritéria hodnocení

jasně nahrávají velikým institucím a částečně i angloamerickému prostředí. Školy jsou hodnoceny
  • počtem studentů, kteří získali Nobelovu cenu a jiná ocenění
  • zaměstnanci instituce, kteří získali Nobelovu cenu a jiná ocenění
  • počtem hojně citovaných vědců
  • počtem publikovaných článků

    Takže zanevřít na vaši drahou univerzitu je opravdu předčasné. Navíc možná právě vy můžete být ti, kteří ji v příštím hodnocení posunou zase o stupínek výš... Prozatím si můžete alespoň prohlédnout kompletní žebříček spolu se statistikami na adrese http://ed.sjtu.edu.cn (nenechte se zlákat k instalování čínštiny a dejte na "English vision").

    Pokud jste se nechali navnadit k mezinárodnímu studiu nebo si vybíráte stáž, je pro vás tento seznam téměř povinností. Podobných žebříčků si určitě vyhledejte víc - kromě odkazů na regionální srovnání univerzit na výše uvedené adrese si prohlédněte http://www.webometrics.info a v Anglii vytvořený http://www.thes.co.uk (pro přístup k těmto stránkám je nutné se zaregistrovat a poskytnout e-mail) .


    Materiál byl převzat ze zpravodajského a informačního serveru VYSOKESKOLY.CZ.
  • Autor článku

    Barbora Nečasová