Horská služba má k dispozici nová záchranná vozidla a v roce 2005 získala rekordní rozpočet

20.12.2005 | , MMR
Tiskové zprávy


Oblastní náčelníci Horské služby ČR si dnes slavnostně převzali od ministra pro místní rozvoj Radko Martínka klíčky od nových služebních vozů, které budou sloužit k zabezpečení záchranné činnosti. Na základě výběrového řízení bylo pořízeno celkem osm vozů VW Transporter (2+5 osob) v provedení Bus pro rychlou přestavbu na možnost transportu raněných.

Vozidla jsou vybavena náhonem 4x4, aby vyhovovala horským podmínkám a jsou osazena výstražným světelným a zvukovým zařízením, včetně nového výrazného označení vozidla. Dále jsou provedeny dílčí úpravy pro převoz raněných. Pořizovací cena delších vozů, které jsou tři, byla 1,331 mil. korun včetně DPH a cena kratší verze 1,195 mil. korun včetně DPH. Auta budou využívána v jednotlivých oblastech HS: Krkonoše, Jizerské hory, Krušné hory, Šumava, Beskydy, Jeseníky a Orlické hory. Některá vozidla budou zároveň sloužit jako služební vůz náčelníka příslušné oblasti Horské služby. „Tato vozidla nám velice usnadní nejen přepravu raněných, ale také přesuny pracovníků horské služby v horském terénu. Součastně můžeme vyřadit z provozu již opotřebované a méně spolehlivé vozy. Navíc nová světelná a zvuková výstraha  zvýší bezpečnost přepravy při vlastním zásahu, zejména v zimních měsících, kdy jsou hlavní přístupové cesty přeplněny auty a turisty,“ řekl Jiří Brožek, náčelník Horské služby ČR, o.p.s.

Horská služba ČR, o.p.s. letos hospodaří s rekordním rozpočtem. „Původní rozpočet Horské služby na rok 2005, který činil 123,5 milionů korun, se podařilo navýšit z rezerv Ministerstva pro místní rozvoj ČR o dalších 14,2 milionů korun. Tyto prostředky jsou určeny na investiční akce jakými byl například nákup těchto vozidel,“ řekl ministr Radko Martínek. Celkový rozpočet na rok 2005 dosáhl částky 137,7 milionů korun, z nichž ministerstvo poskytlo dotace ve výši 125,2 milionů a Horská služba vynaložila 12,5 milionů z vlastních zdrojů.

„V roce 2006 bude mít Horská služba k dispozici finanční prostředky v celkové výši 120,5 milionů korun. Ministerstvo poskytne dotace ve výši 110 milionů a Horská služba předpokládá vynaložení 10,5 milionů z vlastních zdrojů,“ uvedl ministr Martínek.

Zaměstnance Horské služby ČR (HS) budeme potkávat také v novém zimním oblečení. To je sice obměňováno pravidelně, ale letos v novém provedení. Bylo pořízeno 98 souprav z moderních materiálů zabezpečujících dostatečnou odolnost proti povětrnostním vlivům, které zároveň  umožňují aktivní pohyb. Oblečení zachová tradiční kombinaci červené, černé, modré a bílé barvy, má výrazné označení HS a plochu pro sponzory. Pracovníci HS, kteří jsou ve službě, budou nově označeni jmenovkami a při pohybu na sjezdových tratích budou povinně používat ochranné přilby. Lyžařská sezóna byla v některých střediscích zahájena poslední listopadový týden, počátkem prosince pak za velkého zájmu veřejnosti ve většině lyžařských areálech. Horská služba již za první tři týdny zasahovala u více než 300 úrazů.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy