Sociální dávky a nájemné se zvednou, daně klesnou

23.12.2005 | , Finance.cz
FinTriky


Konec roku je zde a s rokem novým je zde nejen zdražování, ale i Ježíšek od státu v podobě vyšších sociálních dávek, stipendií a dalších vymožeností sociálního státu. Kdo to ale zaplatí?

Téma týdneKomu stát od nového roku přidá?

Samé špatné zprávy jsme pro vás měli minulý týden. Ve Fintricích jsme psali o zdražování energií, zvyšování bankovních poplatků a také o zdražení dopravy, především hromadné. Tento týden byl naopak optimistický. Psali jsme o zvyšování příjmů u některých skupin obyvatel a to jednak v důsledku zvýšní životního minima, zvýšení minimální mzdy a také díky změnám v daňovém systému. Také studenti ze socciálně slabších rodin si pravděpodobně přilepší.

Dnes, na závěr tématu, se krátce podíváme na problém obecněji. Jak se změní cenová hladina v roce 2006? Co na štědrost politiků posledních dní státní rozpočet a hlavně mandatorní výdaje? Trochu podrobněji se podíváme na změny v cenách bydlení, především nájemného.

Výše inflace a tedy v podstatě průměrné zdražování všeho kolem nás je regulována. Přesto, že to není zcela přesné vyjádření (odborníci by jistě použili 'cílována'), je pro naše účely zcela trefné. Dohled nad cenovou stabilitou má v Česku Česká národní banka. Ta je garantem, že se průměrné ceny v celé ekonomice nezvednou ani v příštím roce ani v letech dalších o více, než sama chce. Pro rok 2006 až rok přistoupení k euru (tedy pravděpodobně kolem roku 2010) je bodový cíl na 3% ročně. Zdražovat se tedy bude. Pořád a všechno. Celekm by to nemělo být o více než magická 3 roční procenta.

Druhým tématem posledních dní jsou předštědrovečerní dárečky politiků různým sociálním skupinám. Tu přidáme studentům, tady zase sotva narozeným dětem. Pastelkovné nezrušíme, naopak zvýšíme rodičovský přídavek. A na druhé straně začneme klidně vybírat méně na daních z příjmů: Právnickým osobám snížíme procento, zaměstnancům s nižšími a středními příjmy necháme v peněžence také více. Zajímavá logika: vybereme méně, utratíme více. Guvernér České národní banky Zdeněk Tůma ale nebývale ostře zuří: "Plán vládních útrat na příští rok je velmi nedisciplinovaný a řada návrhů jde proti zdravému rozumu," řekl včera podle serveru Finančnínoviny.cz na tiskové konferenci. Snaha zalíbit se ne před Vánocemi, ale před volbami je evidentní. Tak evidentní, že i samotný fakt, že sociální stipendia nebo zvýšení porodného ze směšné na důstojnou částku jsou dobrým nápadem a změnou nutnou.

Posledním tématem dnešního fintriku je zvyšování regulovaných nájmů. V tomto případě stát nikomu nepřidá, naopak podstatně více začne brát z kapes nájemníků a dávat je do kapes vlastníků nemovitostí. Deregulace nájmů je nutnost, ba dokonce povinnost vůči vlastníkům nemovitostí. Spor se táhne dlouhá léta a jelikož je to problém palčivý, nebyla dlouhodobě vůle jej řešit. Nepomohly nálezy Ústavního soudu, nepomohly demonstrace, nepomohl lobing, nepomohly seriózní ekonomické studie. Nájemníci jsou v podstatně výhodnější pozici a to jak právně tak finančně. Tratí na všem vlastníci. A jak se tedy bude deregulovat? Od 1. ledna 2007 poroste celorepublikově nájemné v průměru o 14,2% ročně. Regulované nájemné se vztahuje na 750.000 bytů, což je zhruba pětina bytového fondu. Zdražení regulovaných nájmů se tedy v příštím roce bát nemusíte (což je pochopitelně špatná zpráva pro vlastníky). Jak celý spor dopadně si musíme počkat. Zákon bude schvalovat senát a podepisovat prezident. Přes 2000 žalob také leží ve Štrasburku u Evropského soudu pro lidská práva, kde si stěžují vlastníci.

Další finanční tipy a triky naleznete na http://www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky