České dráhy posílí během vánočního období spoje o více než 400 mimořádných posilových vagónů s dodatečnou kapacitou téměř 30 tisíc

21.12.2005 | , České dráhy
Tiskové zprávy


Sváteční dopravu kolem vánočních svátků a Nového roku posílí 421 mimořádných posilových vozů s téměř 30 tisíci dodatečnými místy k sezení. Více vozů budou mít rychlíky a spoje InterCity na všech hlavních tazích již od zítřka 22. prosince a také v prvních dnech nového roku 2006. Mezi Prahou a Košicemi vyjede i pravidelný noční posilový rychlík.

Přesto cestujícím doporučujeme včasnou rezervaci místa jak pro dálkové spoje, tak především pro vlaky SuperCity Pendolino mezi Ostravu a Prahou, o které je značný zájem, a které jsou povinně místenkové.

Doporučujeme také nákup jízdenek v předprodeji a využití zlevněných tarifů, jako je Kilometrická banka, skupinové slevy, o víkendových dnech SONE+ a jiné.         

 Posilové vozy budou vypraveny na pravidelných rychlících především mezi 22. a 24. prosincem a dále od 1. do 3. ledna 2006. Některé vlaky, které směřují do horských lyžařských středisek, budou posíleny i mezi svátečními dny. Jde například o vlaky z Brna přes Olomouc, Ramzovou do Jeseníku.

Mimořádné posilové vozy budou zařazeny na tratích Praha – Přerov – Ostrava, Praha – Brno – Břeclav přes Českou Třebovou i Havlíčkův Brod, Praha – Bratislava, Praha – Košice, Praha – Cheb přes Plzeň i Ústí nad Labem, Praha – České Budějovice, Praha – Břeclav a Žilina – Praha, Brno – Ostrava, Brno – Olomouc – Jeseník, Olomouc – Krnov – Opava, Liberec – Pardubice. Posíleny tak budou například vlaky EuroCity a InterCity Slovenská strela, Košičan, Detvan a rychlíky Šohaj, Chodovar, Cassovia či Galán. Vypraveny budou i zvláštní plánované posilové noční rychlíky v trase Praha – Poprad (Tatry) – Košice, které jsou zveřejněny v jízdním řádu. Na Nový rok bude možné využít k cestám také plánované nedělní posilové vlaky, které jezdí například z Ostravy do Prahy a Brna.

Pro cesty ve sváteční dny doporučujeme včasnou rezervaci míst a to pro všechny druhy vlaků, ve kterých České dráhy nabízejí tuto službu. Doporučujeme zajištění včasné rezervace také ve vlacích SC Pendolino, které jsou povinně místenkové a o jejichž využití je značný zájem. Pro cesty ve sváteční dny lze využít celou řadu zvýhodněných tarifů, jako Kilometrická banka, skupinová sleva, zpáteční sleva nebo v sobotu a v neděli jízdenka SONE+.

Omezení dopravy ve sváteční dny
S ohledem na snížený zájem o cestování večer 24. a 31. prosince a ráno 25. prosince a 1. ledna je v uvedených dnech omezen provoz některých večerních, nočních a ranních spojů. Tato omezení jsou v jízdním řádu zapracována a zveřejněna. Obvykle jsou tyto spoje označeny poznámkou číslo 10, 11 a 12 (a to buď v záhlaví nebo vedle časových údajů konkrétního spoje) s uvedením konkrétních datumů omezení jízdy. Cestujícím doporučujeme, aby se na případná omezení jízdy spojů v uvedených termínech informovali.    
  

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy