Fondy Evropské unie ve finanční perspektivě

22.12.2005 | , MMR
Tiskové zprávy


Finanční perspektiva představuje víceletý finanční rámec EU, který je přijímán ve formě dohody mezi Evropskou komisí, Evropským parlamentem a Radou EU. Předmětem dohody jsou hlavní rozpočtové priority Evropské unie a nastavení výdajových stropů pro každou z těchto priorit.

Unie bude v oblasti politiky soudržnosti hospodařit s částkou téměř 308 mld. EUR (36% rozpočtu). Velká Británie tak zvýšila svůj původní návrh rozpočtu zhruba o 13 mld. EUR a rozhodla se vzdát až 10,5 mld. EUR z vlastní slev z příspěvků do unijní

Pro ČR přichází nejdůležitější částka z rozpočtu EU právě ze strukturálních fondů a Fondu soudržnosti. Díky navýšení rozpočtu se zvýší stropy pro čerpání a nové členské státy tak dostanou zhruba 5,3 mld. EUR navíc. V případě České republiky je to 3,43 % HDP místo dosud navrhovaných 3,31 % HDP, což v absolutní částce znamená zhruba tři miliardy Kč ročně navíc.
Celková částka pro ČR na období 2007-2013 bude činit cca 778 mld. Kč

 Kam budou prostředky v ČR směřovat?

Ze strukturálních fondů  a fondu soudržnosti budou podporovány projekty v oblastech: infrastruktury životního prostředí a dopravy, podnikání a inovací, rozvoje lidských zdrojů, vyváženého rozvoje regionů.
Přesné zaměření intervencí si Česká republika vymezí v Národním rozvojovém plánu na roky 2007-13 (resp. Národním strategickém referenčním rámci). Následně o nich bude vyjednávat s Evropskou komisí.

 Čeho Česká republika v jednáních dosáhla?

Příznivější pravidla pro čerpání prostředků z fondů EU - mimo jiné:
• Míra spolufinancování z fondů EU může činit až 85%. V období 2004-2006 spolufinancování maximálně do 75% (minimum opatření dosáhlo na 80%)
• Byla otevřena možnost financování projektů v oblasti regenerace bydlení a rozvoje měst – konkrétní podmínky budou specifikovány v nařízeních na návrh Komise.
• Aplikace pravidla N+3 pro roky 2007-2010 – Evropská komise může požadovat vrácení prostředků, které nebyly využity do konce třetího (resp.druhého) roku následujícího po roce závazku. ČR byla vždy proti aplikaci pravidla N+2 na Fond soudržnosti. Velikost a odpovídající složitost projektů spolufinancovaných z tohoto fondu by mohlo ohrozit využívání těchto prostředků, zvláště vzhledem k alokaci na rok 2007.
Nyní se pravidlo N+3 bude po první čtyři roky čerpání vztahovat jak na Fond soudržnosti, tak i na strukturální fondy.
• Národní spolufinancování bude vztaženo k celkovým způsobilým výdajům (veřejným a soukromým)
• Nevratná DPH jako způsobilý výdaj pro proplácení z fondů EU. V původních v návrzích Komise byla DPH pro ERDF a FS neuznatelným výdajem, pro ESF byla neuznatelná jen vratná DPH, ČR vždy požadovala, aby způsobilost DPH byla řešena jako v současném období 2004-2006 (tj. nevratná DPH = způsobilý výdaj)
• Dodatečná alokace pro Prahu – 200 mil. EUR jako speciální „dárek“ pro NUTS II Praha (Praha tvoří Cíl 2)

Tyto návrhy vzešlé z Evropské rady budou zapracovány do návrhů nařízení pro strukturální fondy a Fond soudržnosti. Mnohé další požadavky České republiky byly zapracovány již v průběhu vyjednávání. Například:

• náklady na přípravu projektů pro programovací období 2007–2013 budou způsobilé od 1.1.2007 nebo od data předložení operačního programu Komisi, pokud bude program předložen před rokem 2007.
• celoživotní učení se stalo prioritou v rámci Cílů Konvergence i Konkurenceschopnost

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy