Co týden dal?

23.12.2005 | , Finance.cz
Press centrum


Většina lidí bude dnes číst tyto řádky z pohodlí domova. Při sledování pohádek a mlsání cukroví se nezapomeňte podívat i na nejnovější informace z domova, ze světa a našeho serveru.

Posledních 7 dní ve světě

  • Automobilka Škoda Auto vyplatí mateřskému koncernu Volkswagen mimořádnou dividendu 2,92 miliardy korun (121 milionů dolarů). S odvoláním na sdělení firmy to uvedla agentura Reuters a potvrdil to mluvčí Škody Auto Jaroslav Černý. Mladoboleslavská automobilka letos německému koncernu již vyplatila řádnou dividendu 1,54 miliardy korun; loni vyplatila 3,05 miliardy korun.
  • Čínská ekonomika je měřeno hrubým domácím produktem ve skutečnosti o 16,8 procenta větší, než doposud uváděla oficiální statistika. Oznámila to čínská vláda, jejíž zpráva znamená, že Čína se co do velikosti HDP dostala na šestou příčku ve světě a nechala za sebou Itálii. Analytici měli už dlouho podezření, že Čína údaje neinterpretuje dobře.
  • Guvernér italské centrální banky Antonio Fazio rezignoval na svou funkci. Podlehl tak rostoucímu tlaku kritiky, která se na něj snášela doma i v zahraničí za to, jakou roli sehrál v boji zahraničních bank o převzetí italských finančních ústavů. Úřady již začaly Fazia vyšetřovat.
  • Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's zvýšila hodnocení dlouhodobých devizových závazků Slovenska na stupeň A z dosavadní známky A minus. Slovensko má nyní lepší hodnocení než Česká republika, kterou S&P hodnotí známkou A minus.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít
STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte 50 % měsíčního příspěvku zpět!

Tip on-line prodeje pro tento týden/>

Hodláte strávit Vánoce či Silvestra na horách v zahraničí, kde si budete užívat bohaté sněhové nadílky? Nezapomeňte na sjednání cestovního pojištění, které vám pomůže řešit nemilé a neočekávané situace, jenž se bohužel mohou objevit. Nabízíme vám v uspěchaném předvánočním čase sjednání cestovního pojištění on-line v našem Prodejním centru.

Posledních 7 dní doma

  • Počet tuzemských uživatelů vysokorychlostního internetu letos rostl nejrychleji v historii. Vysokorychlostní přípojku mělo podle posledního šetření EU letos na podzim 5,5 procenta Čechů, což je proti loňsku dvojnásobek a představuje to kolem 560 000 uživatelů.
  • Obyvatelé Brna a okolí mohou od čtvrtka sledovat digitální televizní vysílání a poslouchat šest digitálních rozhlasových stanic. Programy jsou součástí řádné digitální sítě, jejíž testovací provoz dnes zahájila společnost Radiokomunikace. Brno se tak stalo teprve druhým městem ČR, kde stálé digitální vysílání začalo.
  • Nemocenskou by v prvních dvou týdnech stonání měli lidem od roku 2007 začít místo státu vyplácet zaměstnavatelé. Lidem s vyšším příjmem by se měly dávky v nemoci, mateřství či na ošetřování zvýšit. Sněmovna schválila zákon o nemocenském pojištění. Norma začne platit, pokud ji odhlasuje i Senát a podepíše prezident.
  • Největší světová expresní a logistická firma DHL, která patří do skupiny Deutsche Post, koupí 100 procent tuzemského kurýrního přepravce PPL.
  • Prezident Václav Klaus podepsal novelu zákona o daních z příjmů, díky které lidé s nižšími a středními platy od příštího roku odvedou státu méně peněz na daních. ČTK to sdělil prezidentův mluvčí Petr Hájek. Lidé s příjmy do 20.000 korun ušetří ročně přes 4000 korun, lidem s příjmem do 30.000 korun zůstane téměř 3000 Kč ročně navíc.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

Posledních 7 dní na našem serveru

  • Chystáte se do některé z exotických zemí a nevíte, čím se v této zemi platí a jaký je kurz této měny? Využijte našeho nového Měnového převodníku, který jsme pro vás připravili v sekci Bankovnictví.
  • Tento týden vyšlo další číslo investičního časopisu ZertifikateJournal, který je určen zejména těm, kteří investují moderních finančních produktů a přináší informace o nových emisích, zpravodajství, průzkumy trhu, rozhovory, dotazy čtenářů, vzorová portfolia, přehledný rating s kompletním vysvětlením a další nezávislé analýzy. Na našich stránkách se v sekci Kapitálový trh se můžete přihláseit k jeho bezplatnému odběru.
  • Dneska končí seriál, který jsme pro vás připravovali ve spolupráci se společnosti Datart. Skoro celé dva měsíce jsme vám radili ohledně nákupu vhodného vánočního dárku. Postupně jsme prozkoumali větší domácí spotřebiče až po té nejmenší. V případě, že se v budoucnu rozhodnete pro nákup, shrnutí všech dílů najdete v sekci Seriály.

Poradenství

Každý týden vybíráme jeden z dotazů, které naši čtenáři vkládají na stránky poradna.finance.cz. Můžete zde najít odpovědi na vaše dotazy z různých oblastí osobních i firemních financí. Tentokrát se podíváme do oblasti daní.

Otázka:
V roce 2004 jsme s manželem koupili dceři, v té době studentce vysoké školy bez vlastního příjmu, byt do osobního vlastnictví. Část kupní ceny jsme financovali ze společných úspor a část formou hypotečního úvěru. Účastníky smlouvy o hypotečním úvěru je dcera a já s manželem. Jako majitel bytu je však v Katastru nemovitostí zapsána pouze dcera, která je v bytě trvale hlášena společně s manželem(provdala se v říjnu tohoto roku). V současné době je těhotná a v březnu 2006 nastoupí na mateřskou dovolenou. Protože úvěr fakticky splácím já, mám zájem- i vzhledem k výši svého platu-na uplatnění odpočtu zaplacených úroků z úvěru za rok 2005 ( a roky další). Sdělte prosím, zda za uvedené situace mohu v daňovém přiznání odpočet zaplacených úroků uplatnit, případně prosím radu, jak problém řešit, když dcera bude po delší dobu bez zdanitelného příjmu. Děkuji.

Odpověď:
Podle §15, odst.8 ZDP uplatní odpočet zaplacených úroků z úvěru každý z účastníků úvěrové smlouvy rovným díle nebo jeden z nich...

Celou odpověď naleznete zde.

Fintriky

Minulý týden se naše pravidelné finanční tipy a triky zabývaly položkami, které příští rok zatíží náš rodinný rozpočet. Tento týden jsme si řekli, že bychom vás mohli potěšit a upozornit na dávky a příspěvky, které některým z nás pomůžou lépe překlenout období od výplaty k výplatě. Postupně jsme se podívali na problematiku minimální mzdy, životního minima, nezapomněli jsme ani na nové maminky a prvňáčky nebo studenty.

Anketa

Když tyto řádky budete číst, je pravděpodobné, že vánoční dárky máte nakoupené a už  je jen pečlivě schováte před vašimi blízkými. Takto to alespoň vyplynulo z ankety, která na našem serveru běžela celý minulý týden. Zbytku, tj. třetině respondentů, popřejeme pevné nervy a šťastnou ruku při výběru dárků na poslední chvíli.

Autor článku

Nadja Fehimovič  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Press centrum