Pozor na nástrahy silvestrovských oslav

28.12.2005 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Oslava nového roku nebývá vždy veselá. Na Silvestra loni vznikly škody za desítky milionů korun. Nevyhýbají se nám zejména poranění pyrotechnikou, požáry, nehody ani krádeže.

Vánoce a konec roku by měli tradičně patřit k nejklidnějším obdobím roku, přesto Silvestr probouzí v mnohých z nás touhu odvázat se a pustit se do různých riskantních dobrodružství. Jedním z největších nebezpečí silvestrovských oslav jsou požáry vzniklé používáním zábavní pyrotechniky, nebo od zapálených svíček. Dalšími hrozbami jsou řízení v opilosti a s tím spojené autonehody nebo zvýšený počet krádeží.

Zapálené svíčky a zrádná pyrotechnika – pozor na požáry a zranění

Často je příčinou požáru zapálená svíčka. V loňském roce například převrácená hořící svíčka způsobila požár rodinného domu na Jihlavsku, který po sobě zanechal škodu 600 tis. Kč. Je důležité hořící svíčky umísťovat v dostatečné vzdálenosti od hořlavých materiálů a nikdy je nenechat během hoření bez dozoru.

Minulý Silvestr zasahovali hasiči u 25 požárů zapříčiněných zábavní pyrotechnikou, způsobené škody byly odhadovány na 7 mil. Kč. Nejčastěji hoří travní porosty, okrasné keře, kontejnery s odpady, nejsou výjimkou ani odstavená auta a věci na balkonech. V poslední době se objevují případy vyhořelých bytů, do kterých vletěly zapálené světlice. „Pokud budete znát viníka, může být škoda uhrazena z jeho pojištění odpovědnosti“ uvádí Václav Bálek z České pojišťovny. Co se opravdu nevyplácí je zapříčinit požár pod vlivem alkoholu. V takovém případě pojišťovna pojistné plnění z pojištění odpovědnosti za škodu krátí, a to v závislosti na policejním protokolu, zjištění hasičských vyšetřovatelů, nebo na závěrech vlastních specialistů. Pokud by se navíc prokázal úmysl není možné poskytnout náhradu škody vůbec. Neopatrná manipulace se zábavní pyrotechnikou, zejména „podomácku“ vyráběnou, neschválenou každý rok způsobuje spoustu vážných zranění, často s trvalými následky. Například loni zemřel díky neopatrnému zacházení s pyrotechnikou devatenáctiletý mladík v Hnanicích na Znojemsku. Je proto dobré dodržovat základní pokyny manipulace se zábavní pyrotechnikou.

Pokud přesto dojde k požáru je důležité zachovat chladnou hlavu a zhodnotit situaci. V případě že je to možné pokuste se zlikvidovat požár sami. Je nutné reagovat rychle a menší požár v zárodku uhasit. Důležité je zamezit přístupu vzduchu improvizovanými prostředky  např. udusit botou, pokrývkami nebo jinými silnějšími textiliemi bez umělých vláken nebo vodou. V žádném případě nepřeceňujte své síly a mějte na paměti že lidské zdraví je přednější než majetek. Vždy za pomocí linky 150 nebo 112 zavolejte hasiče.

Nejvíce škod každoročně způsobí autonehody

Podle statistiky České pojišťovny způsobily vloni na Silvestra nejvíce škod havárie motorových vozidel. Její klienti bourali v poslední den roku celkem 288krát. Nejčastější příčinou nehody byl alkohol. Škody způsobené při autonehodě vám pojišťovna uhradí z povinného ručení nebo havarijního pojištění. Pokud vám však policie naměří alkohol v krvi, nemůžete s žádnou úhradou od pojišťovny počítat.

Krádeže během silvestrovských oslav

Zloději nespí ani během silvestrovské noci a často se snaží využít výjimečné situace. Kapsáři jednoduše zneužijí okamžiky hromadného veselí, kdy si lidé v davu nedávají pozor na své kapsy a kabelky, které často nechají někde jen tak odloženy. Velmi často zloději zneužívají ke vloupání silvestrovských ohňostrojů, kdy lidé vyběhnou před dům, nebo na terasu. Během těchto chvil využijí hluku ohňostroje a nepozorovaně se dostanou do jejich bytu. „Lidé, kteří jsou ve svých domovech nemají samozřejmě zapnuté žádné zabezpečovací zařízení, protože „jsou přeci přítomni“ a jejich majetku tedy žádné nebezpečí nehrozí. Často jsou pak překvapeni, když se vrátí z terasy a uvidí tu spoušť. Zručnému zloději bohatě stačí pouhé tři minuty“, říká Tomáš Fnouček z bezpečnostní agentury Group 4 Falck.

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ