Emigranti v Komedii

28.12.2005 | , VysokéŠkoly.cz
Studentské centrum


Pátráte po něčem, co by vás vytrhlo z mezisvátkové vanilkovo-rohlíčkové letargie? Vydejte se do Komedie, Marian a Karel Rodenovi už se postarají, abyste měli o čem přemýšlet.

Pátráte po něčem, co by vás vytrhlo z mezisvátkové vanilkovo-rohlíčkové letargie? Vydejte se do Komedie, Marian a Karel Rodenovi už se postarají, abyste měli o čem přemýšlet.

Sklepní byt, dvě postele, dva herci, to je hra o lidských dilematech, o lakotě, závisti, přezíravosti, touze být zajímavý, touze vidět věci pravdivě, ale jen na těch druhých, o tom, kde máme hranice, co je nám vlastní, co si člověk nese s sebou, před čím utíká, co se dá svést na "děti a rodinu", čemu otročíme a čeho se vzdáváme bez mrknutí oka pro pouhé přežití.

Herecký koncert bratrů Rodenových se rozhrává pozvolna, začíná jako takové bratříčkovské škádlení, jako pošťuchování, které však najednou ztrácí humorný či hravý podtext a prudce eskaluje. Z dětských vymýšlenek je jen krok k rozbitým nosům, rozbitým iluzím o druhém i o sobě samém.

Na úzkém prostoru v ostrém světle se srážejí dvě vidění světa, dva přístupy k životu, dva různí emigranti, kteří si do nové vlasti přitáhli (ať už přiznaně či nepřiznaně) jako kouli na noze svou minulost, své ambice a plány. Jeden nad druhým může zvítězit, postupně se však ukazuje, že vítězství není to nejdůležitější.

Autor hry Emigranti, kterou do češtiny převedl Erich Sojka, je Sławomir Mrożek, polský dramatik, mistr grotesky, absurdního přehánění a parodie. Hlavní dvě role ztvárňují Karel a Marian Rodenovi. Hru nastudoval Dušan D. Pařízek. Odložená premiéra se uskutečnila ve čtvrtek 22. prosince. Další reprízy jsou naplánovány na 29. prosince 2005 a 9. ledna 2006 od 19.30.

Hru Emigranti doplněnou projekcí pod názvem Kája a Mařík za mlada uvedlo Divadlo Komedie jako svoji poslední letošní premiéru. Režisér Dušan D. Pařízek a herci Karel a Marian Rodenovi navazují touto hrou na úspěšnou spolupráci v roce 2004, kdy společně adaptovali román Thomase Bernharda Staří mistři.



Emigranti:

Osoby a obsazení:
AA: Karel Roden
XX: Marian Roden

Překlad: Erich Sojka
Režie a scéna: Dušan D. Pařízek
Projekce "Kája a Mařík za mlada": Karel Roden st.

DALŠÍ PŘEDSTAVENÍ:
29. prosince 2005 v 19.30 a 9. ledna 2006 v 19:30

Materiál byl převzat ze zpravodajského a informačního serveru VYSOKESKOLY.CZ.

Autor článku

Magdaléna Trusinová