Spěch se při hubnutí nevyplácí

02.01.2006 | , Finance.cz
FinTriky


Leden je tradičně obdobím, kdy se lidé vyhýbají osobní váze. Nenáviděná ručička nám prozradí, o kolik jsme to zase přes svátky „přetáhli“. Přinášíme vám rady, jak bojovat proti kilům navíc.

Téma týdne: Svátky končí, realita začíná

Celý prosinec jsme uklízeli, vařili, kupovali dárky, stresovali se v práci. A to vše kvůli pár dnům zaslouženého odpočinku. Při všech těchto činnostech se člověk vyčerpá a tělo si žádá plnohodnotnou náhradu. Bohužel se na stole většinou objevuje pouze cukroví, oříšky, bramborový salát a další dobroty, které zrovna nepatří do skupiny dietních jídel. Výsledkem této situace je každoroční boj s přebytečnými kily.

Však také hubnutí patří k nejčastějším novoročním předsevzetím. Pro některé to znamená útok na lékárnu a nákup „zaručených“ prostředků na hubnutí. Může se jednat o různé čaje, nápoje, prášky nebo oleje. Cenové rozpětí těchto přípravků je široké. Ty levnější seženeme za pár stovek, za značkové zaplatíme podstatně více. Jedno však mají tyto přípravky společné – jedná se o doplňky stravy, které obsahují různé kombinace vitamínů, minerálů a dalších prvků, které nám neublíží, ale také většinou nepomůžou k hubnutí. Pozor ovšem na laciné triky v podobě diuretik, kdy ze začátku z těla odvádíme vodu, což se příznivě projevuje na váze, ale pro tělo je to nebezpečné, hlavně v případě dlouhodobého požívání přípravku.

Ještě mnohem nebezpečnější je spoléhat se na recepty sousedek a známých. V tomto případě občas opravdu jde o hazard s vlastním zdravím. Tělo potřebuje všechny látky, ať už živočišného nebo bylinného původu a vynecháváním jedné složky stravy se vystavujeme velkému nebezpečí. Zejména to platí pro mladé lidi.

Co nám potom pomůže? Většinou až změna životního stylu. Dříve však než se rozhodnete pro radikální řešení, zamyslete se zda jste opravdu ti správní adepti na hubnutí. Dvě, tří kila navíc nemusí být hned důvodem pro paniku. Zkuste si vypočítat svůj BMI, který je jedním z ukazatelů míry obezity. Pokud nevíte jak na to, stačí zajít do nejbližší lékárny, kde vám to za 10 korun spočítá stroj. Dále je určitě dobré vědět, že tuk ukládaný na břiše je mnohem nebezpečnější pro organizmus než ten, který máte na hýždích a stehnech. To také souvisí s disproporcemi těla. Pokud máte dědičně široké boky, žádné hubnutí vám nepomůže. Spíš naopak - hrozí vám, že se rozdíl mezi jednotlivými části těla ještě prohloubí a více vyniknou nedostatky. Ještě jednu věc máme danou to vínku, jedná se o tzv. biologickou váhu proti které se nedá rozumně bojovat. Ta je také důvodem, proč někteří lidé nemůžou zhubnout a jiní zase přibrat.

Pokud i přes veškeré tyto připomínky uznáte za vhodné upravit svoji váhu, začněte u odborníků. Pamatujte, že zhubnete jedině v případě, že váš výdej bude vyšší než příjem, který ovšem musí uspokojit potřeby organismu. V dnešní době existuje spousta organizací, které pořádají kurzy snižování nadváhy. Cena těchto kurzů se pohybuje kolem 2000 korun. V těchto kurzech vám postupně vysvětlí co všechno sebou obnáší změna životního stylu. Kromě úpravy jídelníčku je to také pravidelné cvičení a dostatek odpočinku.

Pokud nepocházíte z města ve kterém se tyto kurzy konají, můžete se přihlásit na celodenní sobotní nebo víkendové pobyty. Další možností jsou týdenní rekreačně-kondiční kurzy, kde cena závisí především od místa určení. Za tuzemský pobyt si připravte kolem 4000 – 5000 korun. Pokud toužíte po cestě do zahraničí, připravte se na vyšší finanční zátěž.

Další finanční tipy a triky naleznete na http://www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Nadja Fehimovič


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky