Jak z dluhů? Nepřeceňujte své možnosti!

03.01.2006 | , Finance.cz
FinTriky


Dluhy a půjčky. Jeden z nejpalčivějších problémů, který po Vánocích trápí stále více Čechů. Dostat se z dluhové pasti je pro mnohé téměř nemožné. Jak předejít osobnímu bankrotu a návštěvě exekutora?

Téma týdne: Svátky končí, realita začíná

Díky extrémně nízkým úrokovým sazbám a pozitivnímu vývoji ekonomických ukazatelů, tj. rostoucí ekonomice, průměrné mzdě a tím i rostoucímu optimismu českého obyvatelstva, si mohou banky a ostatní finanční společnosti poskytující půjčky mnout ruce. Zadlužení českého obyvatelstva v průběhu celého roku vykazovalo rostoucí tendenci a bilance půjčených peněz dosáhla rekordních výšin. Jen za prvních jedenáct měsíců banky vydaly na půjčky a úvěry zhruba 90 mld. korun, dalších zhruba 5 mld. si lidé půjčili podle Hospodářských novin v posledním měsíci tohoto roku.

Mnoho lidí v problémech
Přestože většina půjčených peněz putovala na bydlení, nemalou část obstaraly vánoční půjčky a úvěry, které tak neztratily nic ze své popularity, ba právě naopak. Celkové nákupní půjčky vzrostly zhruba o třetinu a každý Čech dluží v současné době na spotřebitelské půjčce téměř 10 000 korun. Už nyní je však jasné, že s rostoucí výší půjček poroste i počet lidí, kteří budou mít problémy se splácením.

Podle bankovních statistik má zhruba desetina půjček problémový charakter. Samotní exekutoři jsou ještě skeptičtější a někteří z nich hovoří dokonce o každém pátém úvěrovém případu jako problémovém. Právě exekutoři a vymahačské firmy mají začátkem roku vždy více práce. Součástí některých úvěrových smluv totiž bývá doložka umožňující nařídit exekuci mnohem rychleji než rozhodnutím soudu.

Půjčka, ale i exekutor do několika minut
V případě neplacení může exekutor u dveří hříšníka zaklepat během několika týdnů. Jak se tedy vyhnout této nezvané návštěvě? I v tomto případě platí, že důležitější nežli léčba je samotná prevence. Zde je pár základních pravidel, jak se vyhnout případným problémům se splácením:

  • Nepřeceňujte své finanční síly! V případě, že vaše možnosti splácení nejsou neomezené, vždy si půjčku řádně promyslete.
  • Myslete i na důsledky! I přes sebelepší úmysl půjčku splatit může dojít k neočekávaným nahodilým událostem (nenadálé nutné výdaje, náhlé onemocnění, ztráta zaměstnání, …), které mohou vaše finanční možnosti značně omezit. Proto nejdříve zvažte nutnost nákupu, stejně jako možné nepříjemné důsledky.
  • Pozor na kontokorent! Pokud jste na nákup plazmové televize či DVD soupravy rozhodli využít kontokorentu na vašem sporožirovém účtu a jít do mínusu, zjistěte si jeho výši a povolenou dobu, do které musí být kontokorent splacen. Překročíte-li lhůtu pro splacení, počítejte s vysokým penále ve výši 25 – 30 % z přečerpané částky.
  • Hlídejte si kreditní lhůty! Obdobná situace jako s kontokorentem nastává i u kreditních karet. Disponujete-li kreditní kartou, pozor na tzv. bezúročné období. V průběhu této časově omezené lhůty může být úvěr čerpán s nulovým úrokem, ovšem v případě jeho překročení banka účtuje úrok v řádu několika desítek procent.

Řešením další půjčky
Řada lidí, kteří se dostanou do problémů se splácením, řeší tuto nepříjemnost dalšími dluhy. Ocitá se tak v labyrintu menších či větších půjček, ze kterého bývá jen spletitá cesta ven. Pokud tedy hledáte světlo na konci dluhového tunelu, vyhněte se půjčkám s neúměrně vysokým úrokem! V současnosti se na našem trhu objevila řada společností nabízející peníze na ruku, a to bez ručitele. Takovéto půjčky mají nastaven neúměrně vysoký úrok a roční procentní sazby nákladů (RPSN) nezřídka dosahuje několikasetprocentní výše. Dříve byly takového hotovostní půjčky nazývány lichvou a trestány, dnes jde o běžnou podnikatelskou činnost. Pokud se tedy rozhodnete řešit půjčku novou půjčkou, těmto rychlým penězům se raději vyhněte.


Další finanční tipy a triky naleznete na
http://www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Lukáš Buřík


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky