O tradičních podlahových krytinách - PVC

04.01.2006 | , Dům a zahrada
BYDLENÍ


Polyvinylchloridové krytiny (PVC) jsou levnější variantou, kterou využijí zejména ti, kdo se ještě definitivně nerozhodli, jaké podlahové krytiny jim vyhovují, případně chtějí podlahovou krytinu častěji obměňovat a nechtějí do ní investovat zbytečně moc peněz.

Díky širokému výběru druhů, designů a barev se tyto krytiny dobře vyjímají a slouží ve všech obytných prostorech, mohou sloužit také jako podklad pro koberce.

Jednovrstevné, kvalitní a tudíž dražší homogenní PVC je v celé své tloušťce probarvené a je natolik odolné, že nehrozí nebezpečí opotřebení a prošlapání. Homogenní krytina je nejlepší volbou pro extrémně namáhané prostory. Podobnou kvalitu na průřezu má také vícevrstevné heterogenní tvrzené PVC. Oba tyto materiály jsou velmi kvalitní a logicky dražší, v běžných domácnostech se tak nejvíce používá heterogenní měkčené PVC vyráběné ve velké škále vzorů a barev včetně imitací dřevěných podlah, keramické dlažby, parketové mozaiky, kamene.

Pro životnost této krytiny je podstatná tloušťka nášlapné vrstvy, která se pohybuje od 0,1 do 0,8 mm. Běžný standard je 0,20 mm, silnější nášlapná vrstva je vhodná do více zatěžovaných prostor. Jako minimální celková tloušťka se pro domácnosti doporučuje 1,35 mm, slabší krytinu je třeba brát jen jako dočasné řešení. Pro měkkou a tichou chůzi zvolme raději tloušťku alespoň 2 mm (PVC se vyrábí do síly 4,5 mm).

Autor článku

Jana Reichlová  

Články ze sekce: BYDLENÍ