O tradičních podlahových krytinách - dlažba

11.01.2006 | , Dům a zahrada
BYDLENÍ


Tam, kde je podlaha vystavena velkému namáhání a provozu, zvolíme patrně dlažbu, ať už keramickou, cihlovou, kamennou nebo betonovou. Je velmi praktická při údržbě, ale působí chladnějším dojmem.

Keramickou dlažbu najdeme snad v každé české koupelně, kuchyni a nebo předsíni, v obytných místnostech bude nutným doplňkem dlažby podlahové vytápění. Velkým kladem keramických materiálů je rozměrová přesnost, tvrdost a pevnost, odolnost proti oděru a vlhkosti, snadná čistitelnost a dlouhá životnost v nezměněné barvě.

Výběr dlažby určuje zejména charakter místa, kde bude použita, dalšími kritérii jsou také požadovaný design či rozměry prostoru. Díky rozsáhlé rozměrové, tvarové i designové nabídce lze keramickou dlažbu použít v každém typu interiéru. Pro výběr keramické dlažby jako asi nejčastěji používaného podlahového materiálu je nejdůležitější pečlivé zvážení jejích technických vlastností. Každý prostor vyžaduje specifické technické vlastnosti dlažby - otěruvzdornost, protiskluznost, tvrdost, nasákavost, a podobně. Odolnost proti otěru je určena stupni jedna až pět (PEI 1 až PEI 5). V kuchyních, koupelnách a obývacích pokojích většinou postačí stupeň 3, do vstupních částí domů je nutný stupeň 4 až 5. Nepodceňujme povrchové úpravy proti uklouznutí - leštěná dlažba a podobné kluzké povrchy nebudou nejlepším řešením v kuchyni, kde často na podlahu něco ukápne či se vylije, natož v koupelně.

Dlaždice mohou být glazované nebo neglazované. Glazované dlaždice mají povrch pokrytý vrstvou barevného skla (glazury), které jim dává důležité charakteristiky, jako tvrdost, odolnost proti otěru, barvu, lesk, odstín, dekor. Glazura vytvoří na lícové straně dlaždice dokonale nepropustnou vrstvu, která usnadňuje údržbu. Vysoce kvalitní režné nebo leštěné neglazované dlaždice jsou vhodné pro prostory s náročným provozem, například vstupní haly.

Od kvalitní dlažby očekáváme odolnost vůči poškrábání, pořezání a úderům, malou nasákavost, odolnost vůči skvrnám, čisticím prostředkům používaným v domácnosti a vůči kyselinám a zásadám.

Čím větší je tloušťka dlaždice, tím větší je její pevnost. V běžných bytových prostorách se setkáme s tloušťkou 7 až 12 mm, dlaždice o tloušťce od 12 do 20 mm vydrží provoz s vysokým mechanickým namáháním například ve skladech a dílnách.

Odolnost dlažby vůči změnám teploty a vlhkosti souvisí s možností vzniku trhlinek, z nichž se časem vytvoří nežádoucí praskliny. Nejčastěji se to stává v případech nesprávně volené dlažby a na pracovních linkách u sporáků, kam se odkládají horké hrnce.

Autor článku

Jana Reichlová  

Články ze sekce: BYDLENÍ