Ustavena expertní skupina pro zpracování návrhu nového zákona o daních z příjmů

03.01.2006 | , Ministerstvo financí
Tiskové zprávy


První místopředseda vlády a ministr financí Bohuslav Sobotka ustavil expertní skupinu pro vytvoření nového zákona o daních z příjmů. Cílem této expertní skupiny bude vypracovat materiál ve formě věcného návrhu zákona obsahujícího řešení problematiky zdanění příjmů a majetku, který by přinesl zjednodušení zákona o daních z příjmů oproti současnému stavu a umožnil snížení administrativních nákladů správce daně a vyvolaných nákladů na straně daňových poplatníků. Cílem je, aby nový zákon byl v souladu se stávajícími a připravovanými předpisy Evropského společenství, aby podpořil ekonomický růst České republiky, přispěl k přílivu přímých investic do české ekonomiky, zvýšil konkurenceschopnost České republiky na světových trzích, pomohl snížit míru nezaměstnanosti v České republice a měl neutrální dopady na příjmy veřejných rozpočtů.

Expertní skupina ve vypracovaném materiálu vymezí z hlediska obsahu pojmy jako například základní zásady zdanění příjmů a majetku, předmět daně, definici poplatníka, daňový základ, výjimky, odčitatelné položky, daňové zvýhodnění a osvobození, daňové sazby, vliv na státní rozpočet, ustanovení o vztazích s mezinárodním prvkem, ustanovení pro vybírání daně, daňové ošetření rezerv a opravných položek.

Návrh nového systému v oblasti zdanění příjmů a majetku by měla expertní skupina předložit do 31. července 2006.

Skupina expertů, která bude mít devět členů, bude složena ze zástupců Ministerstva financí, akademické obce, odborů, daňových poradců a specialistů na daňovou problematiku. Členy  skupiny budou Ing. Dana Trezziová, Ing. Marek Moudrý, Ing. Martin Jareš, JUDr. Jan Bárta, CSc., Mgr. Petr Pelech, Ing. Jiří Nekovář, Ing. Petr Kříž, Ing. Pavel Fekar, LLM, doc. Ing. Alena Vančurová, Ph.D.

Ministerstvo financí chce zároveň znát i názory veřejnosti na tuto problematiku. Vyzývá proto zainteresované občany, aby se do 15. března vyjádřili k vybraným okruhům otázek, které jsou od začátku letošního roku zveřejněny na internetových stránkách Ministerstva financí a na stránkách české daňové správy. Připomínky veřejnosti budou sloužit jako jeden ze zdrojů informací expertní skupiny.


Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy