ČEB zahajuje nový rok na dobrých základech

03.01.2006 | , Česká exportní banka
Tiskové zprávy


Do nového roku vstupuje Česká exportní banka s tím, že úspěšně završeným jednáním se státním podnikem Železnice Černá Hora vytvořila předpoklady pro realizaci objemově významné a technicky náročné zakázky na rekonstrukci železniční trati mezi městy Nikšič a Podgorica. Rekonstrukci uskuteční česká firma Železniční stavitelství Brno, která již rovněž podepsala příslušný obchodní kontrakt v hodnotě téměř 50 miliónů EUR.

Objem smluv o poskytnutí úvěru a o vystavení záruk, které Česká exportní banka podepsala se svými klienty v roce 2005 přesáhl 18 miliard korun, což představuje ve srovnání s rokem 2004 nárůst  cca o 6,5 % .  Pokračovalo tak posilování pozice ČEB v systému státní podpory exportu i na bankovním trhu, na němž se výrazně profiluje jako leadr ve svém specializovaném segmentu. ČEB profinancovala jak velké obchodní případy v řádu několika miliard korun, tak i vývozní případy malých a středních podnikatelů, které již tvoří  ne nevýznamný podíl na obchodních aktivitách ČEB. V souladu s posláním banky se na základě kvalifikované znalosti české ekonomiky  podařilo nabídnout financování se státní podporou  řadě nových klientů.

Největší zájem o podporu projevují firmy při expanzi do zemí mimo Evropskou unii a další vyspělé trhy. Převážná většina budoucích vývozů a také investic financovaných ČEB bude mířit do zemí s podílem na českém vývozu jen výjimečně přesahujícím 2 %, které ale představují teritoria s velkým růstovým, a tudíž i importním potenciálem. Ve struktuře portfolia ČEB se potvrdily změny posledních let, zejména posílení podílu financování výroby pro vývoz: téměř čtvrtina podepsaných smluv zajišťuje vývozcům financování jejich výroby v tuzemsku. Klienti ČEB získali největší zakázky na vývoz komponent pro letecký průmysl, speciální transportní plavidla, technologii výroby obalového skla a nově také na realizaci infrastrukturálních projektů ( silnice, železnice a další projekty). Největších objemů mezi případy financovanými ČEB dosáhly kontrakty vývozců a investorů v Ázerbajdžánu, v Rusku, na Ukrajině a v dalších zemí SNS, ale také například v Nizozemsku. Stále více se objevuje poptávka i konkrétní obchodní případy v expanzi na Balkán, nové možnosti se rýsují ve Vietnamu či v Mongolsku, znovu se otevírají trhy Latinské Ameriky.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy