Pomůže českému exportu plánované zrušení cel na technologická zařízení v Rusku?

06.01.2006 | , CzechTrade
Tiskové zprávy


V listopadu se meziročně v běžných cenách zvýšil vývoz o 7,8 % a dovoz o 7,0 %. Obchodní bilance skončila přebytkem 1,7 mld. Kč. Zlepšila se zejména bilance strojů a dopravních prostředků, kde meziročně vzrostlo aktivum o 7,7 mld. Kč.

Pozitivním zjištěním je oživení dynamiky zahraničního obchodu, který v listopadu dosáhl historicky nejvyššího obratu při růstu vývozu o 7,8% a dovozu o 7%. Vývoz opět táhly nejvíce exporty strojů a dopravních prostředků, u kterých neustává přísun nových výrobních kapacit. „Díky obnovení dynamiky dovozů strojního vybavení pak můžeme očekávat pokračování tohoto trendu i v letošním roce. K příznivému výhledu na letošní rok přispívá výrazné oživení hospodářství v eurozóně a pravděpodobné zpomalení růstu cen dovážených ropných produktů. Hodnota jejich dovozu se v listopadu i přes snížení jednotkových objemů zvýšila o 52 % a byla tak společně se směnnými kursy největším závažím bilance,“ říká Petr Bártek, analytik CYRRUS, a.s.

Spolu s tahounem českého exportu Škodou Auto a. s. se v listopadu loňského roku na zahraničních trzích uplatňovali zejména výrobci strojírenských zařízení a technologií pro průmysl. Výrazný byl úspěch firmy BUZULUK Komárov vyrábějící specifické stroje a technologická zařízení pro gumárenský průmysl, která v průběhu loňského podzimu vyvezla do Ruska své stroje v hodnotě bezmála 200 mil. Kč.

V říjnu až prosinci jsme expedovali tři kompletní míchací linky na směs do gumárenského koncernu v Jaroslavi, uvedli do provozu dvě hnětičové linky v Moskvě a dodali zkušebnu pneumatik do Nižnekamsku, celkem více jak za 195 mil. Kč,  byl to pro nás poměrně úspěšný rok,“ říká Ondřej Soukup, obchodní manager BUZULUKU Komárov.

Rusko je tradičně jedním z největších obchodních partnerů České republiky. Stroje a technologická zařízení pro průmysl, jako je tomu i v případě BUZULUKU Komárov, jsou dlouhodobě nejsilnějším českým exportním artiklem do Ruska, proto velmi vítám rozhodnutí, které před několika týdny avízovala Meziresortní komise zabývající se problematikou ochranářských opatření v zahraničním obchodě a v oblasti cel Ruské federace o ročním zrušení dovozních cel na technologická zařízení dovážená do Ruska. Rozhodnutí ještě nenabylo definitivní podoby a v současné době ruská strana rozhoduje, na jaké technologie a zařízení se toto opatření bude vztahovat,“ říká Jitka Hanzlíčková, generální ředitelka vládní agentury CzechTrade, která poskytuje českým firmám podporu na zahraničních trzích. „Tento signál je pro české výrobce hodně důležitý, neboť technologická zařízení tvoří značnou část českého exportu do tohoto teritoria. CzechTrade situaci průběžně monitoruje a české firmy bude včas informovat,“ říká dále Hanzlíčková.

Autor článku

Tisková zpráva

Články ze sekce: Tiskové zprávy