Rada ústecké krajské organizace Strany zelených považuje návrh územního plánu Ústeckého kraje

09.01.2006 | , Strana zelených
Tiskové zprávy


- Na svém nedělním zasedání označila Rada ústecké krajské organizace Strany zelených (SZ)  návrh  Územního plánu Ústeckého kraje za odporující  vládnímu usnesení č. 444 z roku 1991 o územních ekologických limitech těžby hnědého uhlí v Severočeské hnědouhelné pánvi. „Bourací“ varianta územního plánu  počítá s likvidací obcí Horní Jiřetín a Černice a byla vypracována bez ohledu na existenci tohoto stále platného vládního usnesení. Navíc bude  předložena k veřejnému projednávání ve chvíli, kdy předseda vlády Jiří Paroubek slíbil, že vláda prozatím nehodlá zrušit usnesení o územních limitech těžby, které obce v Podkrušnohoří chrání před těžbou.   

Předsedkyně ústecké krajské organizace Strany zelených  Džamila Stehlíková považuje  „bourací“ variantu územního plánu, která počítá s prolomením stávajících limitů těžby na lomu ČSA a likvidací obcí Horní Jiřetín a Černice, za fatální krok, který může vytvořit precedens pro opuštění  dosavadní vládní strategie útlumu povrchové lomové těžby, opakované překročení limitů těžby v severních Čechách a ohrožení desítek dalších obcí v regionu v budoucnu.

Ivan Dejmal, exministr životního prostředí, upozornil: „Od doby, kdy bylo usnesení č.441 z roku 1991 o územních ekologických limitech těžby hnědého uhlí přijato,  nebyly předloženy žádné odborné argumenty pro prolomení limitů, které by ospravedlnily uvažovaný návrat k předlistopadovému barbarskému způsobu těžby uhlí, nenávratně likvidujícímu krajinu, lidská sídla a samotné základy pro budoucí rozkvět regionu.“

„Energetické potřeby republiky lze spolehlivě uspokojit i bez prolomení limitů těžby uhlí. Energie se vyrábí tolik, že je vyvážena do  zahraničí. Energetika by měla postupně překonávat závislost na uhlí, ropě a dalších neobnovitelných zdrojích energie.  Energetické problémy se musí řešit moderně, s výhledem do budoucna, s perspektivou přechodu na obnovitelné zdroje energie,“ řekl vedoucí energetické sekce Strany zelených Vladimír Vlk.  

Předseda Strany zelených Martin Bursík poukázal na rozpor mezi záměrem prolomení limitů těžby a Národním programem ochrany klimatu: „Snaha prodloužit éru uhelné energetiky o další jednu generaci elektráren je věcně vadná a strategicky nebezpečná. Navíc je v zásadním rozporu s vládou schváleným Národním programem ochrany klimatu, ve kterém se vláda zavázala ke snížení emisí oxidu uhličitého o 30% do roku 2020. Prodloužení závislosti české energetiky na palivech s vysokým obsahem uhlíku povede v budoucnosti ke strmému nárůstu cen elektřiny v důsledku růstu ceny emisních povolenek na CO2. Postoje Ministerstva průmyslu jsou v rozporu se zájmy spotřebitelů.“

 

Autor článku

Tisková zpráva

Články ze sekce: Tiskové zprávy