Do Španělska nejen za rekreací, ale i za prací

10.01.2006 | , Finance.cz
FinTriky


Se Španělskem má většina z nás spojenu především letní dovolenou u moře v Katalánsku, na Baleárských nebo Kanárských ostrovech. Tato země je však i zajímavou pracovní lokalitou především pro mladé lidi se znalostí španělštiny.

Téma týdne: Kam za prací do zahraničí I

Španělsko je svou rozlohou 504 782 km2 jedním z největších Evropských států. Žije zde 42,7 mil. obyvatel, z toho 3,5 mil. cizinců. Hlavním a zároveň největším městem je Madrid. Peněžní jednotkou je Euro. Úředním jazykem je španělština, regionálně katalánština, baskičtina, galicijština a valencijština, ale domluvíte se zde i anglicky (především v turistických centrech). Španělsko je jednou z nejjižnějších evropských zemí a díky tomu zde panuje poměrně teplé podnebí. Teplotní rozdíly mezi severem země (Galicie, Asturias) a vyprahlým jihem (Andalusie) jsou však značné. Součástí Španělského království jsou i turisty nejčastěji navštěvované Kanárské ostrovy patřící zeměpisně k africkému kontinentu a Baleárské ostrovy.

Po ekonomické stránce Španělsko poněkud zaostává za svými tradičními rivaly Francií, Velkou Británií a Itálií. Růst HDP za rok 2004 byl 2,6%, a táhla jej především spotřeba domácností. Problémem země je pomalý růst produktivity práce. HDP v přepočtu na obyvatele za rok 2004 činil 19 270 EUR. Míra inflace je relativně stabilní a pohybuje se kolem 3%. Míra nezaměstnanosti na konci roku 2004 byla 10,8% a její snižování je jednou z priorit španělské vlády.

Vstup do Španělska je pro české občany možný na cestovní pas, nebo platný občanský průkaz ČR. Při pobytu do 90 dnů není potřeba registrace pobytu, jinak je nutné se zaregistrovat na cizinecké policii. Zaměstnanci si musí o pobytovou kartičku požádat do jednoho měsíce po příjezdu. Pokud chcete pracovat jako zaměstnanci potřebujete v rámci přechodného období (zatím do 30.4.2006) pracovní povolení. O pracovní povolení žádá váš zaměstnavatel na španělských úřadech. Pokud má pracovní činnost trvat více než 180 dní v roce, je nutné po obdržení pracovního povolení žádat ještě o pracovní vízum na Velvyslanectví Španělska v Praze. Žádná jiná víza nejsou nutná. Studenti s povolením k pobytu studenta mohou v zemi pracovat 20 hodin týdně během školního roku a o prázdninách na plný úvazek, musí si však vyžádat souhlas na místním úřadu Ministerstva práce. To souhlas vydá na základě předložení pracovní smlouvy. Po uplynutí přechodného období (asi v roce 2006) budou mít členové nových členský zemí budou mít stejná práva jako občané Evropské patnáctky a pracovní ho povolení již nebude třeba.

Minimální mzda je ve Španělsku 451,20 Euro za měsíc, průměrná pak 1 562,7 Euro ( u nekvalifikovaných pracovníků je to 1 051,80 Euro). Vyšší mzdy jsou obvyklé spíše na vyspělejším a průmyslovějším severu země a v hlavním městě.

Největší počet pracovních nabídek trvalého charakteru nabízí tyto oblasti:

  • Katalánsko
  • Madrid
  • Valencie
  • Andalusie

U dočasných (sezonních) prací jsou to tyto oblasti:

  • Andalusie
  • Katalánsko
  • Castilla y Leon
  • Aragon

Co se týče nabídky volných míst dle profesí jsou to především zemědělství, služby (ubytování, turistika), stavebnictví a strojírenský průmysl.

Daň z příjmu fyzických osob je založena na systému progresivního zvyšování daní v závislosti na vykázaném příjmu. Pohybuje se od 15%  při ročním výdělku do 3.680 Euro až po 39% při výdělcích nad 67 450 Euro. Je zde však i možnost zatížení dodatečnou daní na úrovni autonomních regionů v rozpětí 3% až 8,4%. Občan ČR dle smlouvy o zamezení dvojího zdanění mezi těmito dvěma státy při pobytu delším než 183 dní daní své výdělky dle španělských zákonů a při pobytech do 183 dní má právo si zvolit zemi kde své příjmy ze zahraničí zdaní.

Pokud se chystáte za prací do Španělska je důležité si s sebou vzít finanční prostředky do začátku, na základní osobní potřeby a na ubytování, které nepatří v rámci EU k nejlevnějším. Rovněž je dobré se připravit na některá specifika zaměstnaneckého poměru v této zemi jako je ústní dohoda o práci, která je zde legální a vysoký poměr smluv na dobu určitou (nejvyšší v EU).

Job servery ve Španělsku :

Další finanční tipy a triky naleznete na http://www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky