Strana zelených bude prosazovat přepracování konceptu Územního plánu Ústeckého kraje

11.01.2006 | , Strana zelených
Tiskové zprávy


Strana zelených označila koncept Územního plánu Ústeckého kraje za odporující  vládnímu usnesení č. 444 z roku 1991 o územních ekologických limitech těžby hnědého uhlí v Severočeské hnědouhelné pánvi.

Koncept Územního plánu Ústeckého kraje je zpracován ve dvou variantách, přičemž obě varianty předpokládají prolomení územních ekologických limitů těžby u lomu Bílina a tedy nerespektují  toto vládní usnesení. „Bourací“ varianta územního plánu navíc počítá s  prolomením limitů u lomu ČSA a  likvidací obcí Horní Jiřetín a Černice.

Strana zelených považuje předložený k veřejnému projednávání koncept Územního plánu  Ústeckého kraje za nesystémový a nekoncepční, neboť záměr prolomení územních ekologických limitů těžby je v rozporu nejen se zmíněným  vládním usnesením, ale i s řadou dalších krajských a celostátních politik.  Koncept nerespektuje právě připravovanou Strategii trvale udržitelného rozvoje Ústeckého kraje a Národní program ochrany klimatu. Záměr prolomení územních ekologických limitů těžby je v rozporu s celkovou strategií rozvoje Ústeckého kraje, protože zakonzervuje předlistopadový trend jednostranného hospodářského rozvoje regionu s těžištěm v těžbě a spalování hnědého uhlí, který devastuje krajinu, ohrožuje lidské zdraví a na globální úrovni významně přispívá ke změnám klimatu.

„Ústecká organizace Strany zelených ve svých připomínkách ke konceptu Územního plánu Ústeckého kraje bude prosazovat jeho přepracování do podoby, respektující usnesení vlády č. 444 z roku 1991, tedy bez prolomení územních ekologických limitů těžby,“  uvedla předsedkyně ústecké krajské organizace Strany zelených Džamila Stehlíková.

Kandidát na volebního lídra Strany zelených v Ústeckém kraji Přemysl Rabas považuje prolomení územních ekologických limitů těžby za strategicky nebezpečný krok, který upřednostňuje momentální soukromé ekonomické zájmy před dlouhodobou prosperitou kraje a kvalitou života  budoucích generací. „Bez zdravé krajiny a zachovalé sídelní  struktury nemá žádný región budoucnost,“  řekl Rabas. Budoucnost regionu vidí Strana zelených  v stabilizaci osídlení a rekultivaci krajiny,  postupném útlumu těžby s podporou  obnovitelných zdrojů energie a růstem ekonomické efektivnosti, v budování vyváženější, komplexnější  hospodářské základny, otevřené pro moderní technologie a  podnikatelské aktivity s vytvořením nových trvale udržitelných pracovních míst.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy