Tisková zpráva KDU-ČSL ke zdravotnictví

11.01.2006 | , KDU-ČSL
Tiskové zprávy


Neziskové právnické osoby chápeme jako jednu z možných právních forem zdravotnických zařízení. Kontrolu kvality a efektivity poskytované zdravotní péče považujeme za naprosto zásadní. Pro KDU-ČSL  je kvalita a efektivita poskytované péče důležitější než právní forma nemocnice, ve které je zdravotní péče poskytována.

V současném politickém sporu nejde o pacienta, ale o mocenské ovládnutí miliard, které protékají naším zdravotnictvím. Důsledkem může být zhoršení dostupnosti, kvality a efektivity poskytované zdravotní péče.

Za nepřijatelné považujeme návrh vytvořit síť nemocnic hlasováním v Poslanecké sněmovně. KDU-ČSL chce definovat síť zdravotnických zařízení na základě odborného posouzení za účasti zdravotních pojišťoven a jednání se zřizovateli nemocnic. Jen tak lze pacientům garantovat kvalitní a dostupnou zdravotní péči. Proto nemůžeme podpořit poslanecký návrh zákona o neziskových právnických osobách (sněmovní tisk 810), protože je to návrh neodpovědný a pacienty poškozující.


KDU-ČSL bude prosazovat:

- Určení rozsahu zdravotní péče hrazené z prostředků veřejného zdravotního pojištění 
- Stanovení standardů diagnosticko-léčebné péče, parametrů kvality a systému akreditací a potřebných lůžkových kapacit
- Vznik veřejného neziskového ústavního zdravotnického zařízení jako jedné z možných a žádoucích právních forem poskytovatelů zdravotní péče s cílem odstranit negativa stávajících příspěvkových organizací zřizovaných územními samosprávnými celky (zejména daňově neúčinné odpisy a povinnost dodržovat státem určované platové tarify)
- Definování garantované sítě zdravotnických zařízení. Kritériem pro zařazení do této sítě nebude právní forma, ale kvalita a rozsah poskytované péče.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy