Tisková zpráva KDU-ČSLk dopravě

11.01.2006 | , KDU-ČSL
Tiskové zprávy


KDU- ČSL představila v rámci programového zasedání celostátního výboru část svého volebního programu týkající se zvýšení bezpečnosti  silničního provozu.

Tématu bezpečnosti občanů České republiky přikládají křesťanští demokraté podstatný význam a výrazně ji zdůrazňuje ve svém volebním programu. Již dříve byl odborným týmem KDU- ČSL vypracován a předložen k veřejné diskuzi návrh reformy Policie České republiky. Silniční provoz je další oblastí, která si vyžaduje z pohledu bezpečnosti a ochrany životů bezesporu zásadní zřetel.

„Ročně umírají stovky účastníků silničního provozu, velmi často zcela zbytečně a KDU- ČSL cítí jako svou povinnost přispět k záchraně každého jednoho života,“ uvedl Milan Šimonovský, ministr dopravy. Ministr Šimonovský dále shrnul některé úspěchy ministerstva dopravy,  které měla v tomto volebním KDU- ČSL možnost řídit:"Počet usmrcených začal v tomto volebním období klesat. V současné době jsme dosáhli nejnižšího počtu úmrtí na silnicích od roku 1990. Totéž platí i pro kategorii těžce zraněných.“ 

Předložený dokument se zaměřuje především na konkrétní návrhy ke zvýšení bezpečnosti na silnicích. Jako velmi pozitivní se potvrdila důvěra vůči obcím a jim poskytnutá možnost samostatně působit na bezpečnost na svém území. Konkrétním projektem, který KDU-ČSL podpoří je „Bezpečná obec“. Tento projekt by měl pokrývat komplexní oblast bezpečnosti silničního provozu v obcích počínaje koordinační a analytickou činností přes dopravní výchovu a dopravní zklidňování až po provádění represivních aktivit. „Nespornou výhodou tohoto projetu je fakt, že základní podobu opatření podporující bezpečnost v obcích budou určovat jejich zastupitelstva- potažmo obyvatelé, kteří   znají místní situaci nejlépe,“ vyzdvihl princip subsidiarity ministr Šimonovský.

Jeden z dalších hlavních pilířů zlepšování je zajistit plné využití možností k potírání pirátů silnic, které bude od poloviny roku umožňovat přijatá novela zákona o provozu na pozemních komunikacích. Cílem této novely je ochránit slušné řidiče a chodce před těmi, kteří na silnicích ohrožují nejen sebe ale především ostatní.

Důraz bude kladen také na dopravní výchovu- především dětí a mládeže. Křesťanští demokraté podporují rozšiřování již testovaného projektu „Bezpečná cesta do školy“ zaměřeného na spolupráci dětí, učitelů, rodičů a komunálních představitelů.

„Dosažení bezpečnějšího provozu na silnicích je úkolem nás všech, kteří jsme jeho účastníky. Pevně věříme, že navržená opatření napomohou, aby se nás z cest více zase bezpečně vrátilo domů,“ řekl ministr dopravy Milan Šimonovský.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy