Investice českým firmám pomohou vstoupit na čínský trh

12.01.2006 | , CzechTrade
Tiskové zprávy


Na padesát českých firem má zájem o investování v Číně. Taková byla alespoň účast na pracovním workshopu proexportní agentury CzechTrade pro zájemce o zakládání firmy nebo společného podniku s čínskými partnery.

Raketový růst čínské ekonomiky, miliardový trh, ale také obrovská výrobní kapacita a globální cenová konkurence přivedly do budovy Ministerstva průmyslu a obchodu v centru Prahy i tak významné hráče jako jsou Škoda Power či Škoda Electric, Tatra, Grisoft, Petrof, Motorpal, Linet nebo blanenská JAWA Blata.

Tento workshop je již druhým v řadě a následovat bude celá série, vždy jeden do měsíce. Témata pro následující workshopy vyplývají přímo z diskuze s firmami, tedy  věnují se tomu, co firmy při obchodování s Čínou nejvíce pálí,“ říká Jitka Hanzlíčková, generální ředitelka agentury CzechTrade.

Za účasti specialistů právní firmy White&Case se manažeři firem dozvěděli, jaké jsou podmínky a úskalí čínského obchodního práva, jaká rizika je při vstupu na čínský trh čekají a jak jim mohou úspěšně čelit. Seznámili se i s předpisy, které určují v jakých oborech je v Číně možné podnikat, jaké obory čínská vláda podporuje, kde naopak staví omezující podmínky a že jsou také obory, které zůstávají zahraničním firmám stále ještě uzavřeny. Diskutovali spolu o investičních zónách, o čínských pobídkách pro investory, o možnostech financování českých investic, o možnosti repatriace svých zisků z Číny zpět do České republiky a o mnoha dalších aktuálních problémech a otázkách.

Kromě suché právní teorie si manažeři stihli vzájemně povědět také o svých vlastních zkušenostech, o úspěších i lekcích, které už mnohým čínský trh udělil a o konkrétní spolupráci při využití příležitostí, které čínský trh přináší. Ty nejsložitější dotazy, na které se ani během workshopu odpověď nalézt nepodařilo, předali specialistům národní proexportní agentury CzechTrade. Ta na ně bude v rámci projektu Analýza právních rizik při obchodu s Čínou hledat řešení, společně s českými i čínskými právníky, a také s pomocí ředitele zahraniční kanceláře CzechTrade v Šanghaji Ing. Ivana Vyroubala.

Základní možnosti investování v Číně:

  • Reprezentační kancelář – může navazovat kontakty, nesmí ale uzavírat obchody a přijímat platby.
  • WFOE (Wholly Foreign Owned Enterprise) společnost kterou plně vlastní zahraniční majitel. Ten má v některých oborech nerovnoprávné postavení oproti ryze čínským nebo společným firmám.
  • JV (Joint Venture) společný podnik s čínským partnerem.
  • Výroba ve mzdě nebo na zakázku – nejméně náročná, nemívá však dlouhého trvání. Číňané jsou mistry v kopírování, časté jsou případy výroby plagiátů a obcházení obchodních partnerů.

Pro otevření firmy cizincem nestačí ohlášení, ale vždy je nutné povolení státu. Při uzavírání společných podniků je třeba důsledně dodržet zásady opatrnosti, zejména při výběru osob do managementu firem, při projektování schématu spolupráce a smluvních podmínek, při uvolňování know how a zajištění práv k duševnímu vlastnictví, a také při řízení prodeje a exportu do třetích zemí. Za největší riziko považují zahraniční investoři „vysátí“ know-how a výrobního programu čínskou stranou a následné vytěsnění z vlastních trhů, mezi další rizika se řadí poškozování dobrého jména značky pokoutní výrobou čínských plagiátů a insider trading čínských pracovníků.

Chceme se věnovat dalším palčivým tématům: zaměstnávání čínských pracovníků, účetním a daňovým předpisům nebo přístupu na čínský trh služeb. Chceme, aby se firmy se zájmem o čínské teritorium spojily, aby si vyměnily zkušenosti, aby na konci projektu, který plánujeme na září 2006, vznikla praktická "kuchařka", která pomůže dalším českým firmám při obchodování s čínskými partnery, s podporou zastoupení CzechTrade v Číně,“ uzavírá Jitka Hanzlíčková.

Autor článku

Tisková zpráva

Články ze sekce: Tiskové zprávy