ČSOB prodala 10 budov v centru Prahy před chystaným přesídlením úředníků na pražské předměstí

13.01.2006 | , ČSOB
Tiskové zprávy


Tyto finanční prostředky byly dnes Ministerstvem financí poukázány na účet VZP.ČSOB úspěšně dokončila prodej portfolia kancelářských budov ve vnitřní Praze, v nichž dosud sídlí ústředí banky. Prodej byl postupně realizován čtyřem významným realitním investorům. Poprvé na českém realitním trhu bude najednou uvolňena tak významná kapacita v samém turistickém centru metropole, především v městské části Praha 1.

Prodej deseti budov z majetku ČSOB je přípravou k přestěhování 2 400 zaměstnanců z centra hlavního města do rychle rostoucí předměstské části Radlice na území Prahy 5. Banka bude dále užívat budovy do jara 2007. Provoz klientských pracovišť (poboček) ČSOB v odprodaných nemovitostech nebude přerušen. Transakce o celkovém objemu 3,2 miliardy Kč, je milníkem na českém realitním trhu jak celkovou hodnotou, tak rozsahem uvolňovaných prostor v turistickém centru metropole.

Tento významný obchod byl uskutečněn výběrovým řízením s podporou konsorcia realitních poradců Knight Frank a DTZ Zadelhoff Tie Leung a právních poradců Clifford Chance. Inspirativní pro organizace sídlící v centru Prahy může být i tím, že dosažená prodejní cena plně uhradí moderní, ekologicky vyspělé sídlo ČSOB budované v pražských Radlicích. „Přemístěním úředníků z pražského centra, kde existuje vysoká poptávka po ubytovacích, obchodních a kancelářských plochách ženoucí vzhůru ceny nemovitostí, maximalizujeme návratnost investic vázaných v jejích dnešních nemovitostech“, řekl Patrick Daems, člen představenstva ČSOB. „Současně s tím optimalizujeme budoucí provozní náklady, protože prostory, jež nejsou určeny klientům, budujeme v dopravně a turisticky daleko méně zatíženém předměstí Prahy“, dodal Daems.

 Zdenka Klapalová, ředitelka Knight Frank transakci komentovala slovy: "Za úspěch pokládám, že se ČSOB podařilo optimálně skloubit oba náročně procesy, výstavbu nového ústředí a současně prodej stávajícího portfolia nemovitostí." Jaromír Smetana, výkonný ředitel pražské kanceláře DTZ , o transakci řekl: „Jsem potěšen, že po úspěšné spolupráci s ČSOB při akvizici nové budovy v Praze a prostor pro ČSOB Poisťovňu v Bratislavě jsme se mohli podílet i na prodeji pražského portfolia. S týmy ČSOB, Knight Frank a Clifford Chance se nám výborně spolupracovalo.“

Emil Holub, partner advokátní kanceláře Clifford Chance, která poskytovala ČSOB právní poradenství, k tomu řekl: "Jsme hrdi na to, že jsme mohli ČSOB při těchto pilotních prodejích asistovat a přispět tak k úspěchu celé transakce. Věříme, že transakce obdobného druhu budou následovat a že nabyté specifické zkušenosti v této oblasti budeme moci dále zúročit."

Ve výběrovém řízení na koupi největší z odprodávaných nemovitostí, komplexu budov v ulici Na Poříčí v Praze 1 zvítězila společnost Orco Property Group, která je developerem, správcem nemovitostí a zároveň významným účastníkem na trhu realit a hotelnictví ve střední Evropě. “Naším záměrem je upravit budovy, které nevyužije pobočka ČSOB, pro více nájemníků a také celkově oživit pasáž spojující ulici Na Poříčí s Masarykovým nádražím novými obchody a službami”, řekl k transakci Aleš Vobruba, vice-prezident Orco Property Group. Portfolio sedmi nemovitostí v Praze 1, 2 a 3 včetně hlavní budovy ústředí ČSOB v pražské ulici Na Příkopě přechází do majetku společného podniku skupiny Lordship, významného realitního developera s aktivitami na britském, českém a východoevropském trhu, a IMMOEAST, dceřinné společnosti rakouského realitního fondu IMMOFINANZ, kotovaného na burze. Získání a rozvoj portfolia sedmi nemovitostí je logickým krokem pro další růst aktivit a posílení pozic společností Lordship a IMMOFINANZ v České republice a je dobrým podkladem pro expanzi do zemí Východní Evropy.

Jonathan Jackson, generální ředitel Lordship uvedl: „Věříme, že přestavbou těchto sedmi významných budov přispějeme k pozitivnímu rozvoji hlavního města Prahy a výběrem ideálního budoucího využití pro každou budovu podpoříme život a fungování atraktivního centra města.“ Karl Petrikovics, generální ředitel IMMOFINANZ dodal: „Je to perfektní dovršení našich rozsáhlých investičních aktivit na pražském realitním trhu.“

Majetkový podíl ČSOB na nemovitosti v ulici Štětkova v Praze 4 získá na základě předkupního práva společnost Průmstav spolu se společností Stavební a Inženýrská společnost a.s., spolu s rakouským partnerem Plan und Bau. A budova na Senovážném náměstí v Praze 1 byla prodána již v průběhu roku 2005 slovensko-belgickému konsorciu investorů J&T a Buelens. Do konce roku 2006 bude dokončena nová budova ČSOB v pražských Radlicích přímo nad stejnojmennou stanicí metra. Do ní se přestěhují všechny útvary ústředí a některé z menších dceřiných společností.

Společnost SKANSKA budovu podle požadavků ČSOB citlivě integruje do okolního urbanistického i přírodního prostředí (postup prací můžete sledovat na www.csob.cz v sekci Profil / Stavíme nové ústředí / Fotogalerie). Nové sídlo ČSOB se otevírá zeleni kolem, ale i „vtahuje“ zeleň a jiné přírodní prvky „dovnitř“, do svých atrií, na terasy a dokonce i na střechu. Nízká a střední zeleň bude mít příznivý psychologický dopad a pozitivně ovlivní pracovní prostředí a tím i výkonnost lidí, kteří budou v sídle pracovat. Součástí výstavby bude například i kultivace zelených ploch nedalekého lesoparku. Při projektování je ostře sledována také šetrnost energetického hospodářství a ohled k okolnímu prostředí v Radlicích. Projekt je velmi úspěšně poměřován s ekologicky orientovanými budovami v Evropě v desítkách srovnávacích kritérií.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy