České dráhy a partneři podepsali Memorandum o spolupráci při zlepšování podmínek cestování osob s tělesným postižením

13.01.2006 | , České dráhy
Tiskové zprávy


Zástupci Českých drah, Správy železniční dopravní cesty, Ministerstva dopravy České republiky a Národní rady zdravotně postižených ČR podepsali dnes Memorandum vymezující spolupráci při zlepšování podmínek cestování osob s omezenou schopností pohybu a orientace na železnici. 

Signatářské subjekty dnešním podpisem memoranda vyjádřily společnou vůli spolupracovat na vytváření podmínek k odstraňování překážek, které omezují možnosti plnohodnotného cestování pro občany s omezenou schopností pohybu a orientace. Spolupráce Národní rady zdravotně postižených, Ministerstva dopravy ČR, Českých drah a Správy železniční dopravní cesty je vedena snahou zajistit kvalitní dopravní obslužnost pro cestující z řad občanů se zdravotním postižením a naplňovat tak cíle dopravní politiky EU a ČR ve zmíněné oblasti deklarované v Dopravní politice České republiky pro léta 2005 – 2013, schválené usnesením vlády č. 882 ze dne 13. 7. 2005, a Národním rozvojovém plánu mobility pro všechny.

Společná iniciativa se týká především následujících oblastí:

1) Dodržování právní úpravy podle připravované směrnice EU o zpřístupnění dopravních systémů občanům se zdravotním postižením po transpozici do českého právního řádu.
2) Intenzivní spolupráce při realizaci úkolů Národního rozvojového programu mobility pro všechny.
3) Vytvoření systému postupného zpřístupňování železničních stanic a zastávek a nákup nového či rekonstrukce stávajícího vozového parku umožňující  integraci osob se zdravotním postižením v oblasti železniční dopravy.
4) Rozšíření systému podnikového vzdělávání ČD o cíleně zaměřená školení na vhodnou komunikaci a poskytování služeb cestujícím z řad občanů se zdravotním postižením.
5) NRZP poskytne lektory a odborné podklady pro rozšíření podnikového vzdělávání ČD.
6) Zúčastněné strany budou spolupracovat v rozšiřování možností zaměstnávání občanů se zdravotním postižením, například v rámci Iniciativy EQUAL.
7) Zúčastněné strany deklarují vůli spolupracovat v uvedené oblasti také na regionální úrovni mezi Krajskými radami zdravotně postižených a krajskými zastoupeními ČD, a. s., a SŽDC.
8) Zúčastněné strany budou spolupracovat na hledání vhodných finančních zdrojů k financování výše deklarovaných bodů.
9) O společných aktivitách deklarovaných tímto memorandem budou zúčastněné strany informovat veřejnost a přispívat k dobrému jménu jednotlivých partnerů.
10)  Každá ze zúčastněných stran určí osobu odpovědnou za vzájemnou komunikaci a naplňování výše deklarovaných cílů.

 

Všechny zúčastněné strany se dohodly, že budou jedenkrát ročně vyhodnocovat postup aktivit směřujících k naplňování memoranda.

Během posledních dvou let učinily České dráhy řadu kroků směřujících ke zlepšení přístupnosti železniční dopravy pro osoby se sníženou pohyblivostí či orientací. V České republice je nyní vybaveno 53 stanic celkem 65 mobilními plošinami pro umožnění přístupu občanům se sníženou pohyblivostí do vlaků Českých drah. Do provozu byla zároveň uvedena řada nových vozidel, která přepravu a nástup těchto spoluobčanů výrazně zjednodušují. 

Jedná se o následující vozidla:
 
• Jednotky 680 (soupravy pendolino) – nástup pomocí plošiny – přeprava na vyhrazených místech, navigační systém pro nevidomé
• Příměstské jednotky 471 – kompletně bezbariérový přístup
• Jednotky 814 Regionova nízkopodlažní, částečně bezbariérový přístup
• Rychlíkové motorové vozy řady 843 – vybavené zdvíhacími plošinami pro nástup osob se sníženou pohyblivostí
• 66 rychlíkových vozů má vybavení usnadňujících přepravu osob se sníženou pohyblivostí 

Informace o možnostech cestování osob se sníženou pohyblivostí jednotlivými spoji se cestující již dozvědí z jízdních řádů Českých drah a informačního serveru IDOS – stejně jako informace o přístupnosti jednotlivých stanic.

Autor článku

Tisková zpráva

Články ze sekce: Tiskové zprávy