LogicaCMG vybudovala národní registr emisních povolenek v České republice

13.01.2006 | , LogicaCMG
Tiskové zprávy


V národním rejstříku emisních povolenek provozovaném firmou LogicaCMG se již plně rozběhly převody povolenek opravňujících vypustit do ovzduší určité množství emisí skleníkových plynů. Česká republika tak splnila požadavky evropské emisní legislativy a české podniky nyní mohou využít všech možností, které se jim v této oblasti otevírají. To se již projevilo v tom, že některé české společnosti odprodaly část svých povolenek zahraničním subjektům.

Dohled nad trhem s emisními povolenkami vykonává Ministerstvo životního prostředí ČR, odpovědnost za zajištění technických podmínek je uložena společnosti Operátor trhu s elektřinou, a.s. (OTE).
 
Centrální rejstřík emisních povolenek  LogicaCMG provozuje ze svého datového centra v Praze na Petřinách. Technologickým základem řešení vybudovaného v úzké spolupráci se španělskou softwarovou firmou Soluziona je francouzský produkt Seringas  CDC. Systém poskytuje veškeré funkce potřebné pro řádné fungování trhu: registraci jednotlivých povolenek, jejich přidělování provozovatelům zařízení (producentům CO2), registrace obchodů s povolenkami, vedení záznamů o množství emisí CO2 vypouštěných do ovzduší jednotlivými zařízeními atd. Účastníci trhu se k systému připojují prostřednictvím internetu.

Systém společnosti LogicaCMG zajišťuje rovněž automatizovanou komunikaci se systémy Evropské komise. Konzultanti společnosti LogicaCMG se také mimo jiné účastnili práce celoevropské expertní skupiny, která řešila otázky standardů a spolupráce národních emisních rejstříků.

Vedoucí odboru informatika v OTE Miroslav Řehoř prohlásil: “Správa rejstříku emisních povolenek je pro OTE sice novou, ale přesto velice významnou činností. Důležitým  prvkem projektu implementace informačního systému rejstříku byla zejména komunikace s institucemi Evropské unie a rovněž i s Ministerstvem životního prostředí a Ministerstvem průmyslu a obchodu. Řešitel projektu LogicaCMG zprostředkoval, jako i v jiných případech, kvalitní řešení a podporu systému, který prošel certifikačními testy EU a je prověřován každodenní praxí.“

Petr Hübl, divizní ředitel pro průmysl a energetiku ve firmě LogicaCMG, řekl: „Centrální infrastruktura umožňuje podnikům v České republice, aby se úspěšně vypořádaly s požadavky na omezování emisí CO2 a těžily z příležitostí, které se jim zde otevírají. Teď už je na vedení jednotlivých podniků, jak si v této situaci poradí.“

Kromě dodávky centrálního registru trhu je LogicaCMG aktivní také při podpoře jednotlivých podniků. Nabízí konzultační služby i informační systém emission LOGIC specializovaný na podporu rozhodování a výběr optimální strategie v oblasti emisí. Podnikům, které si nechtějí takový systém pořídit, je připravena poskytnout jeho služby také formou ASP (Application Services Providing – situace, kdy zákazník získá za měsíční poplatek možnost využívat informační systém umístěný v sídle společnosti LogicaCMG).

 

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy