Pokud vás nepřijali na VŠ, zkuste to příští rok znovu!

18.01.2006 | , Finance.cz
FinTriky


Poctivě jste se připravovali na přijímací zkoušky na VŠ nebo VOŠ a neuspěli jste? Doporučujeme vám to za rok zkusit znovu a do té doby např. studovat cizí jazyky...

Téma týdne: Chystáme se na studia po střední škole

I přes stále se zvyšující počet vysokých škol a přijímaných studentů se mnoho uchazečů na zvolený obor nedostane a pak neví, jak postupovat dál. V dnešním fintriku jsme se na tento problém zaměřili a připravili pro vás seznam všech možných řešení této neradostné situace.

Odvolání
V případě, že jste na zvolenou fakultu nebyli přijati, si můžete podle nového vysokoškolského zákona podat žádost o přezkum nepřijetí ke studiu. Musíte však dodržet lhůtu 30-ti dnů od doručení záporného vyrozumnění. Doporučujeme vám nahlédnout ve škole do vašich přijímacích testů a zjistit si, kolik bodů vám chybělo k přijetí na fakultu a jakých chyb jste se dopustili. Odvolání má však smysl podávat jen tehdy, když jste byli oproti přijatým studentům jen o málo horší a nebo když byl váš test špatně vyhodnocen.

Druhé kolo přijímacích zkoušek
Některé univerzity vyhlašují z důvodu nenaplnění naplánovaného počtu studentů po klasickém termínu přijímacích zkoušek ještě 2. kolo nazývané mimořádné přijímací řízení. Pokud jste se tedy letos na zvolenou školu nedostali, doporučujeme vám této možnosti využít, vybrat si některou z těchto univerzit s vaším zaměřením a do druhého kola zkoušek se rozhodně přihlásit.

Program celoživotního vzdělávání
Pokud vás na vybranou vysokou školu nepřijmou, můžete využít programu celoživotního vzdělávání za úplatu (podle § 60 zákona 11/98). Prostřednictvím tohoto programu můžete zvolený obor studovat až dva roky, pokud zaplatíte školné. Pro přijetí musíte napsat přijímací zkoušky nad určitý počet bodů, jehož výši si každá univerzita stanovuje sama. Jako účastník tohoto programu však nebudete mít status studenta ani žádné sociální výhody. Po prvním roce se můžete zkusit dostat do řádného studia a v případě přijetí vám budou již vykonané zkoušky uznány.

Přípravné kurzy
Kromě klasických intenzivních krátkodobých kurzů, konajících se krátce před začátkem přijímacích zkoušek, existují také dlouhodobé přípravné kurzy (tzv. nulté ročníky), které vás komplexně připraví na požadovaný typ vysoké školy. Tyto placené kurzy, pořádané vzdělávacími agenturami, se konají většinou jednou až dvakrát měsíčně v délce až do jednoho roku. Za přípravné studium v délce dvou semestrů zaplatíte cca od 20 000 korun výše. 

Soukromé vysoké školy
Rádi byste nastoupili na zvolený obor již letos aniž byste museli čekat celý rok na další konání přijímacích zkoušek? Pokud vám nezáleží na penězích, podejte si přihlášku na některou ze soukromých vysokých škol. Výhodou je prodloužená doba trvání přijímacího řízení až do podzimu a přijímání téměř všech uchazečů. Při výběru soukromé vysoké školy vám však doporučujeme zkontrolovat si, zda má instituce ke své vzdělávací činnosti platný souhlas českých úřadů a zda mají pedagogové potřebnou kvalifikaci. Školné se na soukromých vysokých školách pohybuje od pár desítek tisíc až do několika stovek tisíc korun.

Cizí jazyky
Jednou z možností, jak po nepřijetí na vysokou školu nepřijít o statut studenta (čili o sociální výhody) je přihlásit se na roční pomaturitní studium jazyků. Stačí si zvolit cizí jazyk, který se chcete naučit nebo z něj složit zkoušku, vybrat si některou z jazykových škol a přihlásit se ke studiu. Při výběru si však zjistěte, zda má jazyková škola akreditaci ministerstva školství, zda bude ve skupině méně než 20 studentů, zda ve škole vyučují kvalifikovaní a zahraniční jazykoví lektoři a zda vám škola nabízí možnost složení státních nebo mezinárodních jazykových zkoušek. Cena pomaturitního kurzu v délce jednoho roku (dvou semestrů) se při studiu jednoho jazyka pohybuje zhruba od 20 000 korun výše.

Studentské brigády
Pokud si chcete v období do dalších přijímacích zkoušek přivydělat, najděte si některou z dobře placených studentských brigád. Nabídku jednotlivých prací určených pro studenty naleznete na nástěnkách vysokých škol nebo kolejí, v různých studentských pracovních agenturách, na úřadech práce a také na internetových stránkách. Při výběru vám však z hlediska získání povědomí o vaší budoucí práci doporučujeme zvolit si brigádu právě v tom oboru, který máte v plánu později studovat.

 
Tabulka: Jak probíhá přijímání uchazečů na vysokou školu

Počet 2003/2004 2004/2005 2005/2006
Uchazečů 107 169 119 446 119 687
Přijatých 69 582 75 613 79 986
Úspěšnost 64,93 % 63,3 % 66,8 %
Zdroj: UIV

 

Další finanční tipy a triky naleznete na http://www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Vladimír Šindelka


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky