Z nového ruzyňského Terminálu 2 Sever poletí cestující již v úterý

16.01.2006 | , MMR
Tiskové zprávy


Nový terminál, který je součástí projektu Europa, bylo dnes slavnostně otevřeno na ruzyňském letišti v Praze. Projekt, jež byl hrazen zčásti z vlastních zdrojů a z úvěru Evropské investiční banky stál přes 8 miliard korun. Nová hala umožní odbavit na letišti ročně až o čtyři miliony cestujících víc než nyní. První pasažeři z ní odletí v úterý 17. ledna 2006.

Slavnostního aktu se účastnila řada významných představitelů vlády v čele s premiérem Jiřím Paroubkem, který upozornil, že spolu s vyšší kapacitou letiště je nezbytné zajistit kvalitní dopravní obslužnost. "Při množství cestujících, kteří procházejí terminálem, je kolejová doprava na letiště, ať již metro, nebo železnice, nezbytností," řekl Paroubek. Slavnostnímu otevření byl přítomen také ministr pro místní rozvoj, Radko Martínek.

Jak uvedla generální ředitelka letiště, Hana Černochová, hala zvýší odbavovací kapacitu letiště minimálně na deset milionů lidí ročně. Další plánované investice časem umožní, aby se do zhruba 12 let jejich počet zdvojnásobil. Současný terminál má teoretickou kapacitu 6,5 milionu. Lety z nového terminálu budou směřovat do zemí, které podepsaly Schengenskou dohodu. Ta zahrnuje většinu západoevropských států a ruší veškeré kontroly na vnitřních hranicích svých členů. Mimoevropské lety zůstanou v současném terminálu. Další rozšiřování a plánované investice by měly v následujících 12 letech zdvojnásobit počet zhruba na 20 milionů pasažérů.           

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy