Koruna stále sílí a bude i nadále

18.01.2006 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Silná koruna s sebou nepřináší jen negativa, ale i pozitiva. Od března 2004, kdy její posilování začalo posílila již o 14% a sílit bude díky rostoucí české ekonomice i nadále tvrdí odborníci.

Minulý týden ve středu vylepšila česká měna své historické maximum vůči euru na 28,70 Kč/EUR pokračovala tak v lámání rekordů z minulých týdnů. Předchozí maximum koruny 28,90 za euro bylo dosaženo v červenci roku 2002. Koruna poté oslabovala až do jara roku 2004, kdy dosáhla hodnoty 32,98 za euro. Od té doby do dnešních dní trvá období posilování kurzu koruny, které je spojováno především s růstem české ekonomiky.

 

Špatná zpráva pro exportéry

Negativní dopad má sílící měna hlavně na exportéry, jejichž zboží na mezinárodních trzích prodražuje a snižuje tak jeho konkurenceschopnost. Přesto byl rok 2005 z hlediska zahraničního obchodu pro Českou republiku velice úspěšný, pravděpodobně nejlepší v historii. Odborníci odhadují, že vývoz bude za loňský rok o přibližně 40 milionů vyšší než dovoz. Ve stejném období loňského roku vykázal zahraniční obchod deficit 17 milionů. Jak je to při sílící koruně možné? „Výsledky zahraničního obchodu nenaznačují, že by kurzy, kde koruna je, byly dramaticky mimo. Firmy se  proti posílení koruny naučily zajišťovat s výjimkou oborů, kde jsou tvrdé podmínky, jako je sklo, textil nábytek. Ale většina výrobců se s tím naučila prát“, tvrdí viceguvernér České národní banky Miroslav Singer. Paradoxně právě sílící export je jedním z hlavních tahounů růstu české ekonomiky a tím i posilování koruny.

 

Dobrá zpráva pro dlužníky a motoristy

Silný kurz koruny zlevňuje zboží dovážené za eura, dovolené v zahraničí a zmírňuje zdražování pohonných hmot. Bez  posilování koruny by na české domácnosti a firmy mnohem výrazněji dopadl růst cen ropy. Silná koruna tak způsobuje nižší růst cen – pomáhá udržet inflaci. Nízká inflace zase umožňuje centrální bance držet úrokové sazby na nízké úrovni, což je rovněž dobrou zprávou pro domácnosti, jež tak mohou levněji financovat  pořízení vlastního bydlení

 

Jak to bude s kurzem koruny letos?

Odborníci se v odhadech na kurz koruny liší, ale všeobecný trend na tento rok je jasný – koruna bude i dále posilovat. Analytici České spořitelny očekávají na konci roku kurz koruny na úrovni kolem 28,70 Kč/EUR. Spousta odhadů je ale ještě odvážnějších a umísťuje kurz koruny na konci roku 2006 mezi 28,00 až 28,50 za euro. Tento růst bude stejně jako letos podpořen růstem české ekonomiky a nízkou inflací. Kurz koruny jistě ovlivní i blížící se parlamentní volby nejen v naší zemi, ale i na Slovensku, či v Maďarsku. Politické vlivy však kurz koruny po vstupu ČR do Evropské unie ovlivňují jen nepatrně. Koncem ledna má jihokorejská firma Hyundai oznámit zda postaví svůj nový závod na severu Moravy. Dle posledních zpráv lze usuzovat, že se tak stane, což opět podpoří růst ekonomiky a exportu a tím i posilování koruny. Rostoucí závislost české ekonomiky na automobilovém průmyslu představuje ovšem v dlouhodobém horizontu jisté riziko, protože při propadu automobilového průmyslu klesne i naše ekonomika.

 

Závěr:

Posilování kurzu koruny vůči euru je dlouhodobá záležitost a trvá již dvacet měsíců. Nejvíce jej ovlivňuje růst naší ekonomiky, který bude v podobné míře jako loni pravděpodobně pokračovat i v tomto roce. Letos lze tedy čekat mírné posilování koruny s různými výkyvy ovlivněnými např. politickou situací (viz výše zmíněné parlamentní volby). Proti výraznějšímu posilování by jistě zasáhla centrální banka.

Autor článku

Michal Ruml


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ