Informace o školách získáme z různých zdrojů

17.01.2006 | , Finance.cz
FinTriky


Na začátku roku se podávají přihlášky na vysoké školy. Tomuto kroku předcházelo dlouhé období rozhodování o správném studijním oboru. Dnes vám poradíme, kde získáte nejvíc informací.

Téma týdne: Chystáme se na studia po střední škole

Výběr správné vysoké nebo vyšší odborné školy je zásadní pro náš budoucí život. Proto musíme začít hledat včas a neodkládat rozhodnutí na poslední chvíli. Může se nám totiž nakonec stát, že se nebudeme mít čas pořádně připravit na přijímačky, a tím budeme riskovat případný neúspěch.

Už ve třetím ročníku by měl každý student zhruba tušit, kam jeho kroky po škole povedou. Spousta z nich už má výběr usnadněný tím, že chodí na odbornou střední školu, která jim omezuje další volbu. Pokud jim dané zaměření školy vyhovuje, není co řešit. Horší je to v případě, že si přejí studovat něco jiného než je jejích primární zaměření. V tomto případě jsou velice užitečné přípravné kurzy, které pořádají růžné vzdělávací agentury, nebo samotné školy.

Studenti všeobecných gymnázií mají výhodu, že nejsou usměrňovány přímo na jediný obor. To jim dává možnost vybrat si z velice široké palety studijních programů. Vzhledem k tomu, že se u těchto studentů předpokládá, že budou pokračovat v dalším vzdělání, je zde větší důraz na předměty, které se tradičně objevují u přijímacího řízení na vysoké školy.

Po výběru studijního programu bychom se měli rozhodnout pro samotnou školu. V dnešní době se můžeme rozhodnout mezi veřejnými, státními nebo soukromými školami. Získat seznam škol není žádný problém. V případě, že máte možnost použít při hledání internet, doporučujeme specializované studentské servery, jako jsou studentské centrum Finance.cz, www.univerzita.net, www.vejska.cz nebo www.vysokeskoly.cz. Najdete zde spoustu užitečných údajů. Kromě samotného seznamu jednotlivých škol včetně www stránek, jsou zde i některé přípravné kurzy, studijní programy, data přijímacích řízení nebo užitečné rady. Pokud vás zajímají informace o vyšších odborných školách, vyhledáte je na serveru www.vyssiodborneskoly.com.

Celostátní noviny pravidelně v tomto období zveřejňují tématické přílohy, které také poskytují prospěšné informace. Pokud zapomenete a noviny si nekoupíte, neváhejte navštívit studijní oddělení své střední školy, kde vám většinou zapůjčí výtisk Učitelských novin.

Velice navštěvované jsou také dny otevřených dveří. Na těch vám sdělí obecné informace ohledně školy nebo podmínky přijímacího řízení včetně všech potřebných termínů. Obvykle se dny otevřených dveří konají v prosinci nebo lednu. Informace o přesných datech konání najdete na internetových stránkách jednotlivých škol.

Pro nerozhodné studenty je také určen veletrh pomaturitního vzdělání – Gaudeamus. Ten se každoročně koná v listopadu na brněnském výstavišti. Loni veletrh navštívilo celkem 29 460 návštěvníků, kteří mohli shlédnout 102 samostatných vystavovatelů, kteří zastupovali více jak 200 fakult nebo samostatných studijních oborů.

Další finanční tipy a triky naleznete na http://www.finance.cz/aktuality/.

Autor článku

Nadja Fehimovič


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky