Předseda Mladých sociálních demokratů ve vedení světové mládežnické organizace

17.01.2006 | , MSD
Tiskové zprávy


Předseda organizace Mladí sociální demokraté (MSD) Jan Hamáček se o víkendu stal členem vedení Světové organizace sociálně demokratické mládeže (IUSY). Jeho zvolení vicepresidentem je nejen výrazem uznání dlouholeté práce MSD v evropských a světových organizacích, ale zejména vyjádřením podpory sociálně demokratickému hnutí v České republice.

V nově vytvořeném presidiu, jež bylo zvoleno tento víkend na kongresu IUSY v dánském Esbjergu, bude mít Hamáček na starosti oblast východní Evropy a Ruska, koordinaci práce členských organizací z celé Evropy a spolupráci s Evropským fórem mládeže (YFJ). „V podstatě se budu věnovat podobné činnosti jako doposud. Jako MSD jsme se vždy snažili orientovat proevropsky a s našimi partnery v jiných zemích si standardně vyměňujeme své zkušenosti. Myslím, že i díky této spolupráci se nám podařilo prosadit celou řadu věcí. Zorganizovali jsme například kampaň proti zavedení školného, angažovali jsme se při vstupu republiky do EU nebo například v prosazování zákona o registrovaném partnerství. Naší snahou je modernizace v některých věcech poněkud zkostnatělé společnosti,“ uvedl Hamáček. Dodal, že od své nové funkce, která je neplacená, si slibuje především další a lepší přístup k informacím, které budou moci využít i Mladí sociální demokraté v České republice.

O organizaci IUSY

IUSY zahrnuje celkem 143 socialistických, sociálně demokratických a dělnických mládežnických organizací ze sta zemí celého světa. Založena byla 24. srpna 1907, během dvou světových válek byly její aktivity přerušeny. Pod dnešním jménem byla IUSY obnovena 30. října 1946.

IUSY se zasazuje o...

…svobodu a lidská práva – aby každý člověk, žena i muž, měl svá plná politická práva bez nebezpečí diskriminace z důvodu třídy, pohlaví, vyznání či rasy.

…rovnost -  bojuje proti jakékoliv formě diskriminace mezi lidmi. Usiluje o sociální spravedlnost, o rovnost mezi pohlavími, rovné příležitosti a rovný přístup ke vzdělání.

…demokracii - založenou na principech svobody a rovnosti. Protestuje proti autoritářství, populismu a diktátorství, usiluje o právo na sebeurčení a svobodu.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy