EP podmiňuje vstup Ruska do WTO zrušením poplatků za přelety Sibiře

17.01.2006 | , Evropský parlament
Tiskové zprávy


Evropský parlament vyzval Evropskou komisi, aby neuzavírala dohodu o vstupu Ruské federace do Světové obchodní organizace (WTO), "dokud bude Rusko vybírat poplatky za přelety nad Sibiří".

Schválením podnětu Robertse ZĪLEHO (UEN, LV) o vztazích Evropské unie s Ruskem a Čínou v oblasti letecké dopravy zároveň europoslanci podpořili požadavek, aby EU uzavření komplexní dohody s Ruskem podmínila neprodleným a úplným zrušením poplatků za přelety.

Kritizované poplatky jsou podle poslanců "zcela v rozporu s mezinárodním právem". Rusko je jedinou zemí na světě, která je vymáhá. Evropští dopravci Rusku jen předloni za přelety zaplatili na 250 milionů eur.
 
Poplatky za přelety podle Parlamentu "navíc většinou nejsou využívány ke slíbenému zlepšení řízení kontroly vzdušného prostoru, nýbrž mnohem častěji slouží v rozporu s pravidly o hospodářské soutěži k dotování vlastních leteckých linek".
 
Poslanci dále odmítají přístup Komise, která souhlasí s modernizací výběru poplatků v roce 2013, pokud příslušné sazby budou po daném přechodném období transparentní, založené na skutečných nákladech a nebudou znevýhodňovat určité přepravce: Podle schválené zprávy "by neměl být schválen žádný pozměněný plán poplatků, který by nahrazoval současný systém poplatků za přelety".
 
U Číny podnět uznává, že komplexní dohoda Unie s Čínou v oblasti letectví je potřebná. Zároveň však apeluje na Radu EU, aby rozšířila mandát Komise pro jednání tak, aby se vztahoval také na zabezpečení nezbytné infrastruktury na letištích v Číně a na kontroly v letecké dopravě v čínském vzdušném prostoru. Ty jsou podle návrhu "v současné době bohužel nedostatečné a navíc brání rozšíření vztahů v letecké dopravě".
 
Z českých poslanců v rozpravě vystoupil Vladimír REMEK (GUE/NGL) s tím, že zprávu kvůli pasáži o Světové obchodní organizaci nemůže podpořit. Výzvu neuzavírat dohodu o vstupu Ruska do WTO tento poslanec za KSČM označil "de facto vyhrožování suverénnímu státu": "Nejsem obhájce samotných poplatků jako nesystémového řešení. Upřednostňuji tvrdá, transparentní, ale přece jen jednání."

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy