EP chce zabránit nucené prostituci na mistrovství světa ve fotbale

17.01.2006 | , Evropský parlament
Tiskové zprávy


Evropský parlament vyzval Německo a další státy EU, aby zabránily obchodování se ženami a nucené prostituci během letošního mistrovství světa ve fotbale.

Schválením podnětu Christy PRETSOVÉ (PES, AT) europoslanci obchodování s lidmi označili za organizovaný zločin a moderní druh otroctví, jímž jsou ohroženy zejména ženy a děti. Parlament vyzývá všechny členské země EU, aby trestně stíhaly osoby, které vědomě využívají služeb nucené prostituce.

Obchodování s lidmi zahrnuje podle Parlamentu vážné porušování základních lidských práv a kruté zacházení, jako nátlak, násilí, vyhrožování, ponižování, únosy, hrubost, lest a podvod. Obětí nezákonného obchodování s lidmi je v Evropské unii každý rok přes 100 000 žen. Na celém světě se obětí nezákonného obchodu s lidmi každoročně stává 600 000 až 800 000 lidí; čtyři pětiny jsou ženy a dívky, až polovina nezletilí.
 
Obchodování s lidmi je podle poslanců třeba předcházet nejen na národní, ale i unijní a mezinárodní úrovni "v rámci celkového a sjednoceného mezioborového přístupu". Vytvoření účinných strategií prevence podle schváleného podnětu vyžaduje:

  • oslovit "trojúhelník" zúčastněných při obchodování s lidmi: oběť, obchodníka a zákazníka;
  • spolupráci mezi zemí původu, tranzitními zeměmi a cílovou zemí;
  • informační kampaně zaměřené na vzdělávání ohrožených skupin v zemích původu;
  • osvětu veřejnosti v cílových zemích či zřízení národních a mezinárodních linek pomoci;
  • spolupráci na unijní, regionální a celosvětové úrovni;
  • ucelené akce mezinárodních organizací jako je OSN, Rada Evropy, Evropská unie, Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě a G8.

Podnět rovněž zdůrazňuje nutnost zabývat se problematikou nových technologií, např. sexuálního vykořisťování přes internet.
 
Tresty i pro zákazníky nedobrovolných prostitutek
 
Zpřísnit by se podle schválené zprávy měly tresty obchodníků s lidmi, jejich spolupachatelů i osob, které vyhledávají sexuální služby nezletilých. Parlament usiluje i o důsledné stíhání praní zisků z této činnosti.
 
Členské státy by rovněž měly vytvořit národní střediska pro shromažďování, vyměňování a zpracovávání informací o obchodování s lidmi nebo jmenovat národní zpravodaje. Vzhledem k obavám nevládních organizací v souvislosti se sdělováním údajů o obětech je však maximálně důležité zajistit jejich důvěrnost.
 
Podnět dále upozorňuje, že až dosud pouze Belgie a Itálie zavedly právo na pobyt pro oběti obchodování se ženami po procesu vedeném proti překupníkům. V zájmu povzbuzení obětí k výpovědi a odsouzení viníků by podle Parlamentu "bylo vhodné přiznat toto právo na pobyt ve všech členských státech".
 
Pro zprávu hlasovalo 622 poslanců; 12 bylo proti a 19 se hlasování zdrželo.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy