Odborníci zkoušejí šetrnou novinku pro omračováníporážkových zvířat

18.01.2006 | , SIAD Czech
Tiskové zprávy


Společnost SIAD Czech, dcera italsko-americké společnosti SIAD-Praxair, testuje omračování porážkových zvířat pomocí oxidu uhličitého (CO2). Jde o úplnou novinku, kterou zatím běžně znají jen zpracovatelé masa v zahraničí. U nás ji tým odborníků úspěšně testuje na lince určené k omračování drůbeže. a

Porážky jatečních zvířat a drůbeže jsou tradičně tématem sporů mezi zpracovateli masa a ochránci zvířat, kterým nejde ani tak o vlastní zpracování masa, jako o způsob omámení před zabitím. Zvíře, které je před porážkou stresováno, prožívá zbytečné útrapy a jeho stav se pak také přímo odráží v nedobré kvalitě masa. Proto se veterináři, ochránci zvířat, ale i samotní zpracovatelé masa a dodavatelé jejich technologií, snaží najít humánnější způsob porážky.

Při omračování pomocí oxidu uhličitého zvíře nepřichází do přímého styku s personálem. Na rozdíl od jiných, drastičtějších metod tedy lidé nenasazují na hlavy zvířat žádné elektrody ani do nich nestřílí projektily. Porážený skot či drůbež pouze vchází do prostředí obohaceného CO2, kde dojde k okamžitému výpadku vědomí. Pak pokračuje proces dalšího zpracování. Ochránci zvířat mají k tomuto způsobu nejméně připomínek.   
V České republice je technologie omračování na jatkách s pomocí oxidu uhličitého zatím využívána pouze u jednoho zpracovatele a výhradně při výrobě vepřového masa. Pro drůbežáře byl zatím obdobný humánnější proces nedostupný.

Tým odborníků ze společnosti SIAD Czech, z Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity, Veterinární a farmaceutické univerzity v Brně a Strojíren Bohdalice využívá zkušeností v používání CO2  pro omračování drůbeže z vyspělých zemích, nejnovějších poznatků vědců obou univerzit a zkušeností z výroby potravinářských strojů a zařízení.

Dosavadní výsledky, které navázaly na zhruba deset měsíců vývoje zařízení, potvrdily možnost snížení koncentrace CO2 pod hodnoty dané legislativou, funkčnost celého zařízení i zvýšenou kvalitu masa při jeho zpracování. Nová technologie má proto perspektivu a jedinou překážkou pro její rozšíření je jen změna stávajícího zákona. Podle zákona totiž koncentrace plynu CO2 k omráčení drůbeže musí být minimálně 70 objemových procent. Zkušenosti velkých zpracovatelů v zahraničí ale hovoří o tom, že koncentrace CO2 by se měla plynule měnit a její maximální dostačující hodnota je 40 procent. Spotřeba CO2 na jedno kuře tak dosahuje asi 6 až 8 gramů, takže náklady na tuto technologii jsou velmi nízké. Kromě výrazné snížení nákladů, přináší nižší koncentrace i používání jednoduššího zařízení a bezpečnější provoz.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy